Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TechYes pomáhá v rozhodování žákům 9. tříd

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6355|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Náměstek hejtmana Petr Doležal informoval na dnešní tiskové konferenci  v sídle KÚLK o prvních výsledcích projektu TECHyes, který má přitáhnout absolventy 9. tříd základních škol k technickým oborům středních škol. Ve školním roce 2007/2008 vyjde z 9. ročníku na základních školách z  běžných tříd v LK 4262 žáků  a ze speciálních tříd základních škol 262 žáků. Dále vyjde 37 žáků z 10. ročníků speciálních tříd ZŠ.

Zároveň nastínil další způsoby propagace technických oborů.

„Působení kampaně v zásadě zatím není dlouhodobé, zvolna se však v rámci kraje stává celospolečenským tématem pozitivně vnímaným veřejností,“  uvedl Petr Doležal.

„Každopádně je možné podle zájmu o studium konstatovat, že tradiční technické obory (strojírenské a stavební) nezaznamenaly oproti oborům „více populárním“ v porovnání s loňským rokem zásadní pokles. Problémy mají kupodivu na některých školách tzv. službové obory, v letošním roce se zatím příliš nedaří oborům zemědělství, zpracování skla a textilu,“ doplnil s tím, že Liberecký kraj bude schopen, pravděpodobně i ve více oborových třídách, otvírat obory zedník, malíř, truhlář, což v některých krajích prakticky není téměř možné.

Tradičně silné podle něj zůstávají obory elektro-slaboproud, elektronika, počítačová technika a automechanik, otevírají se však i nové obory, například  autolakýrník a opravář jednostopých vozidel  na ISŠ ve Vysoké nad Jizerou.

Kampaň na podporu technického vzdělávání podle Luboše Marka, ředitele  agentury WERBUNG BOHEMIA s.r.o., která celý projekt zpracovává,  bude pokračovat několika směry. Internetový portál www.TECHyes.info, který odstartoval před půl rokem, se má čile k světu. V minulém měsíci jej navštívilo na 900 lidí  a navíc bude postupně nabízet další služby zejména pro mladé. Je tištěn i v papírové podobě a distribuován do škol. Také se na základních školách postupně uskuteční Dny techniky a dojde k zintenzivnění spolupráce

s podnikatelskými subjekty a jejich většímu zapojení do kampaně. V tomto ohledu byly náměstkem hejtmana osloveny některé firmy v regionu,  spolupráci přislíbily například ELMARCO s.r.o., Bombardier Transportation Czech Republic a.s. a další.

„Technické ukázky pro všechny žáky i jejich rodiče předvedeme na velké akci nazvané Technika ve městě, která se uskuteční v Liberci 20. června,“ prozradil Petr Doležal.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky