Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ HEJTMANA LIBERECKÉHO KRAJE

Šírová Květa

  • 07. 07. 2011 09:19
  • Rozvoj

Sdílet článek

EUROPOSLANEC KOŽUŠNÍK SE PYŠNÍ CIZÍM PEŘÍM – ÚPLNÁ PRAVDA O PENĚZÍCH Z FONDU SOLIDARITY EU

Evropský parlament v úterý schválil poskytnutí finančních prostředků z Fondu solidarity EU na obnovu území poškozeného povodněmi ze srpna 2010, a to ve výši 260 mil. Kč pro Ústecký a Liberecký kraj.

Europoslanec Eduard Kožušník si nyní připisuje neoprávněné zásluhy na získání těchto finančních prostředků. Vyzdvihuje také zásluhy prvního místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Přemysla Sobotky a starosty města Frýdlant v Čechách Dana Ramzera. Rád bych ale důrazně upozornil na fakt, že ani jeden ze jmenovaných politiků se na podání žádosti do Fondu solidarity EU nijak nepodíleli.

Prvotní zájem na podání žádosti o poskytnutí finančních prostředků z Fondu solidarity EU měl předseda Vlády Svobodného státu Sasko Stanislaw Tilich, který mě formou osobního dopisu požádal, abych oslovil Vládu ČR a premiéra Petra Nečase a požádal jej o součinnost v žádosti do Fondu solidarity EU. Stal jsem se tedy, jako hejtman nejvíce postiženého kraje, integrační částí mezi našimi národy (Německo, Česká republika). Česká republika by sama celkovou výší škod, dle kritérií Fondu solidarity, na čerpání finančních prostředků prostřednictvím tohoto fondu, nedosáhla. Bylo tedy nutné zahájit jednání mezi našimi vládami, a to právě na základě výše zmíněného dopisu a jednání, která jsem poté s panem premiérem vedl.

Žádost o poskytnutí finančních prostředků z Fondu solidarity EU může být podána pouze za podmínek:

-         žádost podává stát – nikoli jednotlivec,  

-         žádost podávají členské země EU, jejichž území (nejméně dvou států) bylo zasaženo přírodní katastrofou

-         kritériem pro poskytnutí pomoci z Fondu solidarity EU je dosažení škod v určitém procentuální poměru  k výši HDP.

 

 

 

 

 

 

 

Fond solidarity není ovlivnitelný zásahem jednotlivého europoslance, a to z toho důvodu, že spadá zejména do kompetence Evropské komise. Evropský parlament schvaluje žádosti do Fondu solidarity, takže své „pro“ museli vyslovit a vyslovili zástupci celé Evropy, nikoli pouze samotný europoslanec Eduard Kožušník. Jediným záslužným činem europoslance Eduarda Kožušníka tedy bylo, že zdvihl s dalšími 22 českými europoslanci ruku a společně vyslovili souhlas s poskytnutím finančních prostředků z Fondu solidarity EU i České republice, konkrétně Libereckému a Ústeckému kraji.    

 Mgr. Stanislav Eichler, hejtman Libereckého kraje                                                                                                                                            

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky