Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Turnovské SLUNCE VŠEM děkuje za podporu handicapovaných Libereckému kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 10. 03. 2015 18:35
  • Magazín

Sdílet článek

S velkým vděkem jsem přijala pozvání na 10. ročník hejtmanského plesu. Ne že bych nějak vyhledávala taneční zábavy, ale část výtěžku z tohoto charitativního plesu měl být věnován i našemu spolku SLUNCE VŠEM, který poskytuje sociální služby dospělým, těžce mentálně postiženým s autismem. Nutno podotknout, že jako jediný v Libereckém kraji. Takže odtud pramenila má vděčnost. Nejsme velkou organizací, a jsme potěšení, když si na nás vzpomenou mezi víc jak 160 neziskovkami, což byl právě hejtman Martin Půta a další členové Rady LK.

 

Ples byl velmi příjemný, a to jsem tam jela s obavami, že mezi mnou očekávané VIP nezapadnu. Možná to bylo tím, že se tam nikdo jako velká VIPka nechoval, asi žádné nedorazily nebo šly na jiný ples. Vybraná částka 35 tisíc mně vzala dech, opravdu jsem žila s tím, že to bude spíš o prestiži a propagaci spolku, než o nějakém skutečném zisku. Ve finále, při samotném předávání jsem byla ráda, že se po mně nikdo nechce proslov, to bych s tím staženým krkem a očima, kam se tlačily slzy, prostě nedala. Ale v hlavě už jsem plánovala, co za to koupíme. To víte, ženská.

 

Nebylo to složité. V neziskovkách to konečně znají všichni. Praktické, nutně potřebné věci, opravy, na nic jiného většinou nezbývá. Ale tyhle peníze jsou vlastně na COKOLI. Třeba i na první pohled zbytečnosti. My máme díky podpoře Libereckého kraje a městu Turnov, plus díky vlastní aktivní činnosti ve vlastnictví pár týdnů zcela nový objekt. Také zahradu. No a na té zahradě musí být houpačky pro naše klienty. Jinak je na tu zahradu stěží vytáhneme na delší dobu. Takže houpačka.

Marginální? Zbytečný přepych? Já nevím, možná se to může tak zdát. Ale když já jsem schopna takové věci posuzovat jen z pohledu našich klientů. Jejich svět je tak složitý a bolestný, zároveň tomu světu vzhledem ke svému těžkému hendikepu nerozumí. Je to zázrak, když jsou chvíli skutečně šťastní, spokojení. A houpačku prostě milují všichni. Ještě jednou, děkuji.

 

O to víc jsem proto byla překvapena reakcí na hejtmanský ples od krajského zastupitele Jana Korytáře, kterou jsem si přečetla na některých webových serverech. Přiznám se, že se v politických reáliích, odehrávajících se v Liberci, až tak nevyznám, takže tento prostor vynechám. Ale takováto reakce mě opravdu velmi překvapila od člověka, který by měl vzhledem k tomu, že jeho aktivity jsou postaveny právě na veřejných financích (a to nejen od daňových poplatníků z Čech, ale i z celé EU), přece jen charitu posuzovat z trochu jiného úhlu pohledu. Nejde přece pouze o zisk, o kolonky má dáti či dal, ale také o ocenění a poděkování těm, kteří mnohdy za málo peněz jsou ochotni pracovat nad rámec svých povinností a ve své práci nechávají své srdce.

 

Za SLUNCE VŠEM, zapsaný spolek, Bohuslava Charousková, vedoucí Centra denních služeb SLUNCE VŠEM Turnov a členka spolku.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky