Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

TV APIC vysílá o zemědělství v Libereckém kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 11. 12. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5931|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Nabídka služeb internetového portálu Agrárního poradenského a informačního centra (APIC) www.apic-kraj.cz se v těchto dnech rozšiřuje o produkty - „TV APIC“ a „fotoalbum“. Liberecký kraj, resort rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky spolu se sdružením Agrární poradenské a informační centrum Libereckého kraje tak pokračují v úsilí vytvořit pro zemědělce, potravináře, chovatele, ale i širokou veřejnost,  plnohodnotný agrární informační portál v Libereckém kraji.

„Prostřednictvím „TV APIC“ bude možné prezentovat veřejnosti zemědělské a potravinářské podniky, firmy a farmy kraje, zemědělské a lesnické školství, nevládní agrární organizace a služby. Jedním z nosných programů, který bude rozvíjen v roce 2008, bude také systém trvalého vzdělávání zemědělců ve spojení instalovaného e-learningu,“ uvedl Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky LK.

První, pětadvacetiminutový dokument nazvaný Zemědělství v Libereckém kraji informuje například o tom, že LK je zemědělsky druhým nejmenším krajem v České republice (3,3 procenta výměry zemědělské půdy), že v kraji se chová letos 41 919 kusů skotu, 41 353 prasat či 2004 koz. Ve snímku se představují třeba Mlékárna Příšovice a Jizerské pekárny Česká Lípa a divák se dovídá i takové zajímavosti, že malé mlékárny zpracuji denně tisíc litrů mléka či že 430 tisíc obyvatel našeho kraje zásobuje 17 pekáren.

„Od ledna 2008 bude pracoviště APIC – KIS (Krajského informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje) oslovovat postupně cílové skupiny v kraji s nabídkami na spolupráci. Uživatelé zde budou moci umístit dokumenty nebo fotografie a seznamovat tak ostatní s agrárními aktivitami, prezentovat svou firmu i propagovat nejrůznější kulturní či společenské akce,“ doplnil Radim Zika.

Liberecký kraj dostál tak svému slibu z roku 2003, že portál APIC bude zemědělcům nejen pomáhat při získávání informací o státních a evropských dotacích, ale že už nebudou muset za informacemi nikam jezdit, že najdou vše  přehledně utříděné na internetu, a že kvalitní plnohodnotný portál umožní i vzájemné kontakty a obchody mezi registrovanými klienty.

„Je zde namístě poděkovat náměstku hejtmana Radimu Zikovi, který byl tím, kdo nejenom věřil, ale v uplynulých letech přesvědčil Radu kraje a zastupitele o účelnosti tohoto projektu a zasadil se o jeho realizaci. Portál APIC už tedy může našemu resortu úspěšně sloužit ve prospěch všech zemědělců, potravinářů, obyvatel venkova a ostatním občanům kraje,“ poznamenal Robert Erlebach, předseda regionální agrární rad LK. 

Podle něj došlo zároveň ke kvalitativní změně webové stránky také přechodem na nový, jednodušší a modernější způsob administrace článků, který je umožňuje snadněji doplňovat o fotografie a další přílohy.

Portál www.apic-kraj.cz funguje od května 2004. Kraj tehdy do jeho zřízení a provozu investoval milion korun. V loňském roce se služby portálu výrazně rozšířily díky příspěvku z evropských fondů. Zásluhou finančních prostředků z programu Interreg III A je nyní i v angličtině a němčině, což umožnilo navázat spolupráci zejména s německými zemědělci. Služby portálu se navíc rozšířily o možnost vzdělávání - takzvaný e-learning umožňující tvorbu, aktualizaci, distribuci, vyhodnocení vzdělávání a správu znalostí prostřednictvím síťových technologií a počítače s příslušným programovým vybavením. Umožňuje také samostudium v počítačové síti, ve firemních i veřejných e-kurzech. Využívání portálu osvědčuje pravidelné zjišťování návštěvnosti. Podle těchto velmi přesných zjištění v roce 2006 od ledna do prosince stránky navštívilo 326 tisíc návštěvníků a v letošním roce jen do října již 1,3 milionů.

“Rozšíření služeb portálu přišlo na 2,7 milionu korun, na který Evropská unie vloni poskytla 75 procent finančních prostředků, 138 tisíc korun přidal stát a zbytek nákladů hradil Liberecký kraj,“ vypočítal Radim Zika.

V rámci projektu vzniklo také deset veřejných internetových pracovišť - v Osečné, Křižanech, ve Frýdlantu, Novém Boru, Dubé, Koberovech, Pěnčíně, Semilech, Dolní Sytové a Horní Branné,“ dodal Robert Erlebach s tím, že náplní práce APIC je také informační, poradenská a konzultační činnost při řešení úkolů resortu z oblasti zemědělství a rozvoje venkova.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky