Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Týden bezpečnosti v Libereckém kraji se uskuteční v říjnu

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 08. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6804|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Evropská unie si stanovila cíl snížit počet smrtelných následků na silnicích z 54 000 na 27 000 mezi roky 2001 a 2010. Za účelem pozvednutí vědomí, zviditelnění nejlepších regionálních aktivit a nabídky pracovat společně pro bezpečnost na silnicích Komise ustanovila Evropský den bezpečnosti.

První Evropský den bezpečnosti proběhl 27. dubna. 2007 a byl věnován mladým lidem, začínajícím řidičům a sdílení zkušeností. Byl zaměřen zejména na následky alkoholu a drog při řízení a zlepšování dopravní výchovy mladých lidí.

13.10.2008 se uskuteční již druhý Evropský den bezpečnosti, tentokrát s tématikou – bezpečnost provozu na pozemních komunikacích ve městech. Liberecký kraj jakožto signatář Evropské charty bezpečnosti silničního provozu akceptuje tento den a bude společně s partnery pořádat celou řadu aktivit, které budou začínat od 13.10.2008, tedy dnem vyhlášeným Evropskou Komisí, do 18.10.2008. Týden zvýšené pozornosti účastníkům silničního provozu ponese název „Týden bezpečnosti v Libereckém kraji II/2008“.

1.1. Evropské aktivity

Konference ke dni bezpečnosti bude probíhat v Paříži. V současné době se jedná o účasti zástupce Libereckého kraje na této akci, který by představil aktivity v oblasti bezpečnosti provozu na silnicích v našem kraji.

1.2 Aktivity Libereckého kraje v rámci „Týdne bezpečnosti II/2008“:

1.2.1 Nejlepší projekt týdne bezpečnosti v Libereckém kraji

V srpnu 2008 bude vyhlášena výzva k činnosti měst a obcí v Libereckém kraji k pořádání akcí v rámci "Týdne bezpečnosti II" ve svých správních obvodech . Projekty měst a obcí se budou registrovat na stránkách www.bezpecne-na-silnicich.cz . Došlé projekty získají záštitu Libereckého kraje a budou zařazeny do soutěže "Nejlepší projekt týdne bezpečnosti v Libereckém kraji". Komisí složenou z představitelů Libereckého kraje a PČR budou vybrány tři nejlepší projekty, které budou ohodnoceny finanční podporou (1. místo 15 000, 2. místo 10 000, 3. místo 5 000). Libereckým krajem budou vypsány doporučené aktivity v rámci týdne bezpečnosti s ohledem na cíle Komise a 2nd European Road safety day - Safety in our cities.

1.2.2 Seminář k "Týdnu bezpečnosti v Libereckém kraji"

Dne 13.10.2008 proběhne v sídle krajského úřadu Libereckého kraje seminář, určený představitelům měst, obcí, dalším institucím ale i jednotlivcům působícím v oblasti bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. V rámci programu budou účastníci seznámeni s aktivitami Libereckého kraje, chystanými projekty, stavem dopravní nehodovosti, výsledky průzkumu bezpečnosti v okolí škol v Libereckém kraji atd. Detailní program semináře bude uveřejněn v průběhu září na stránkách www.bezpecne-na-silnicich.cz.

 

1.2.3 Výstava „Stop ! smrtelným nehodám“

Po celou dobu trvání „Týdne bezpečnosti“ bude ve foyer Krajského úřadu Libereckého kraje instalována výstava věnovaná dopravní nehodovosti v Libereckém kraji. Následky dopravních nehod, ukázky preventivních opatření a další zajímavé informace. Výstava bude přístupná veřejnosti v otvírací době krajského úřadu. V rámci této výstavy budou v centru Liberce umístěny vraky vozidel z dopravních nehod, společně s informacemi o smrtelných následcích nehod v Libereckém kraji. Výstavu otevře hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

 

1.2.4 Ukázka následků nehody

13.10.2008 proběhne reálná ukázka následků nehody a vyproštění obětí nehody z vozidla. Program je připravován ve spolupráci s HZS Libereckého kraje, Záchranným týmu Českého červeného kříže a společností AZOS s.r.o.. Dále předvede svou práci výzkumný team dopravní bezpečnosti společnosti Škoda Auto.

 

1.2.5 Den pro rodiče s dětmi na dětském dopravním hřišti v Jablonci nad Nisou

Dne 15.10.2008 pořádá Liberecký kraj ve spolupráci s městskou policií v Jablonci nad Nisou a autoškolou O.K. den plný zábavy a her, který ukáže mladým účastníkům silničního provozu, jak chránit sebe a ostatní před úrazy. Součástí bude seminář pro rodiče a děti v podání pracovníků Městské policie z Jablonce, prezentační team Libereckého kraje, dále ukázka historické jízdy na kole a výstava současného a historického autoškolství. Dopolední program je vyhrazen pro školní skupiny, odpoledne budou vítání všichni rodiče s dětmi.

 „Liberecký kraj se v nedávné době stal signatářem Evropské charty bezpečnosti silničního provozu, čímž se mimo jiné zavázal ke spolupráci s Evropskou Komisí na společném cíli – snížení počtu nehod se smrtelnými následky na polovinu roku 2001. Cílovým rokem je rok 2010,“ uvedl Vladimír Richter, člen rady LK por dopravu.

První Evropský den bezpečnosti, proběhl  27. dubna 2007 a byl věnován jednak mladým lidem a dále sdílení zkušeností. Byl zaměřen na dopad alkoholu a drog při řízení, zlepšování dopravní výuku a výchovy. Liberecký kraj se této výzvy zúčastnil a iniciativu Komise podpořil aktivitami pořádanými na území Libereckého kraje.

V letošním roce se už jako signatáři charty účastníme výzvy Komise EU a připravujeme řadu aktivit od kterých si slibujeme, že opět upozorní na nebezpečí silničního provozu, které je všudypřítomné. Do poloviny letošního roku se v našem kraji stalo téměř 3,5 tisíce dopravních nehod při který přišlo o život 15 lidí a 599 lidí bylo zraněno. Téma, které bylo pro tuto výzvu vybráno zní „Bezpečnost ve městech“. V samotném Libereckém kraji se ze zmíněných 3,5 tisíc dopravních nehod stalo téměř 2,5 tisíce v obcích, proto je nutné tomuto tématu věnovat pozornost.“

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky