Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Tým odborníků: Krajskou nemocnici Liberec budeme postupně modernizovat ve stávajícím areálu

16. 05. 2014

Tým expertů z oborů medicíny, veřejné správy, urbanismu a architektury dokončil svou několikaměsíční práci na posouzení variant řešení potřeby moderní nemocnice v Liberci.

K záměru modernizace Krajské nemocnice Liberec se v úterý 13. května uskutečnilo v sále lékařské knihovny veřejné projednávání.

Tým expertů vedl prof. Ing. Petr Moos, CSc., prorektor ČVUT a zmocněnec pro evropské dotace v ČR. Výsledkem posouzení práce skupiny doporučení modernizovat stávající areál nemocnice na Husově ulici. Potřeby moderní nemocnice v Liberci jsou zjevné - chybí centrální příjem pacientů a není kam umisťovat moderní přístroje, které pacientům mohou zajistit kvalitnější péči a mnohdy i zachránit život. Zároveň nemocnici trápí akutní problém nedostatku parkovacích míst, a to pro zaměstnance i pacienty.

Na problémy s místem i roztříštěnost areálu, kdy KNL sídlí v 36 budovách, odborníci upozorňují už léta. S rozvojem medicíny a novými možnostmi léčby se ale tento problém stává stále akutnější. Proto jsme sestavili pracovní skupinu, kde byli zastoupeni odborníci z mnoha odvětví – architektury, urbanismu, samozřejmě lékaři a odborný management nemocnice i zástupci tří akcionářů. Společně jsme vyhodnotili jednotlivé varianty – letiště, Textilanu a stávající areál a došli ke společnému závěru. Hlavním argumentem se nakonec staly finance, které je možné v následujících letech na projekt získat. Z tohoto důvodu vyšla jako reálná právě postupná modernizace současného areálu KNL na Husově ulici,“ uvedla Zuzana Kocumová.

Chtěla bych vyzdvihnout ještě jednu věc – zatímco jiné nemocnice každoročně žádají po svých zřizovatelích dotace na úhradu provozní ztráty, protože si nejsou schopny vydělat ani na vlastní provoz, management KNL v čele s MUDr. Nečesaným deklaruje, že si postupnou modernizaci je schopný i při současném nastavení úhradové vyhlášky financovat sám. To je v České republice skutečně něco naprosto výjimečného,“ doplnila Zuzana Kocumová

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588