Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Úspěšná přeshraniční spolupráce pokračuje

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 08. 2015 11:11
  • Rozvoj

Sdílet článek

Liberecký kraj a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR uzavřou v těchto dnech Veřejnoprávní smlouvu o výkonu působnosti Libereckého kraje a o výkonu některých úkolů Národního orgánu (MMR ČR) při naplňování Programu spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce 2014–2020 mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko (dále jen Program). Znění schválila Rada Libereckého kraje na svém jednání dne 18. srpna.

Předmětem smlouvy je zapojení Libereckého kraje v rámci implementačního procesu uvedeného Programu. Hlavními oblastmi, které program podporuje, jsou projekty zaměřené na ochranu před povodněmi a katastrofami a zajištění bezpečnosti obyvatel, vzdělávání, kulturu, cestovní ruch, dopravu a ochranu životního prostředí.

Žadatelé se mohou obrátit na Liberecký kraj, odbor regionálního rozvoje a evropských projektů, oddělení dotací, pokud chtějí konzultovat přeshraniční projektový záměr či se dozvědět podmínky Programu. Dále Liberecký kraj zajišťuje publicitu programu, přijímá žádosti od českých Lead partnerů a podílí se na odborném hodnocení projektu.

V Programu spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko 2014–2020 lze od 31. 7. 2015 podávat projektové žádosti.  Příjem žádostí je průběžný.

Pro realizaci projektů přeshraniční spolupráce je z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) k dispozici více než 148 mil. Euro. Dotační sazba činí nejvýše 85 % všech způsobilých nákladů.

Princip Lead partnera znamená, že se projektu musí zúčastnit minimálně po jednom kooperačním partnerovi z každé strany hranice, tzn. minimálně jeden německý partner a jeden český partner. Lead partner je zodpovědný za podání žádosti a za realizaci celého projektu a nese organizační, obsahovou a finanční zodpovědnost.

Žadatelé musí splnit tři kritéria přeshraniční spolupráce. Splnění kritéria společné přípravy a společné realizace je povinné vždy. Dále je nutné splnit společné financování nebo společný personál.

Každý projekt musí mít pozitivní přeshraniční efekt a dopad na českou i saskou část programovacího území a jeho obyvatele.

Bližší informace jsou dostupné na webové stránce http://www.sn-cz2020.eu.

Kontaktní místo pro Liberecký kraj:
Krajský úřad Libereckého kraje
U Jezu 642/2a
461 80 Liberec 2
Eva Hajflerová
Tel: +420 485 226 575
Email: eva.hajflerova@kraj-lbc.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky