Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V České Lípě odstartovala výstavba cyklostezky Varhany

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 10. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5722|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Na jaře příštího roku začne sloužit cyklistům část nové cyklostezky Varhany na Českolipsku. V úterý zahájení stavby „pokřtili“ mimo jiné hejtman LK Petr Skokan a starostka České Lípy hana Moudrá.

První etapu cyklotrasy, kterou chtějí postavit českolipské obce na trase zrušené železniční trati z České Lípy až do Kamenického Šenova, podpořil Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Náklady na ni dosáhnou 17 milionů korun, stát na stezku dal 60 procent, tři miliony přidala Česká Lípa a zbytek obce, kterými trasa prochází.

„Je to skoro osm let, kdy se  se poprvé obce začaly  vážně zabývat myšlenkou, že by se ta zrušená trať mohla  využívat  jako cyklostezka. Tenkrát se zdálo, že jde o velký projekt, a že to nikdy nikdo nedá dohromady ani z hlediska pozemků ani financování výstavby. Musím vyzdvihnout významné prostředky, které schválilo zastupitelstvo města České Lípy, ale také Státní fond dopravní infrastruktury,“  řekl hejtman.

Výstavbu cyklostezky připravuje dobrovolný svazek obcí od roku 2001. Jejím smyslem je zatraktivnit oblast pro turisty a také zvýšit bezpečnost cyklistů a chodců. Celkové délka navrhované trasy je 17 kilometrů a byla rozdělena na tři samostatné etapy. První povede z České Lípy přes Manušice do Horní Libchavy, druhá do z do Volfartic a poslední, nejdražší povede do Kamenického Šenova.  První část by měla být dokončena ještě letos.Náklady na celou cyklotrasu se odhadují na 70 milionů korun. Svazek má příslib sedmimilionové dotace od státu i na druhou etapu, další peníze chce získat z evropských zdrojů.

V kraji je poměrně hustá cyklistická síť, kterou tvoří zhruba 130 značených cyklotras v délce téměř 2200 kilometrů. Z 99 procent vedou po nynějších komunikacích. Kvůli bezpečnosti cyklistů je stále větší snaha oddělit cyklistické trasy od běžné dopravy, zatím se to ale nedaří a nepočítá se s tím ani u návrhu nových silničních tahů.

Kraj připravuje pilotní projekt, který by měl přispět ke zkvalitnění cyklostezek. Průzkumy ukázaly, že na trasách je řada nevyhovujících a rizikových míst, zejména tam, kde se stezky kříží s hlavními komunikacemi a kde se často střetnou cyklisté s motoristé. Na jejich odstranění je třeba alespoň 20 milionů korun.

„ Zhruba polovinu chce náš  kraj na projekt získat ze Státního fondu dopravní  infrastriuktury, stejnou sumu přidáme  ze svého rozpočtu,“ řekl již dříve náměstek hejtmana Radim Zika. Celá síť by měla být doplněna o nové trasy, což předpokládá další investice 250 milionů až 280 milionů korun.

Nyní se v kraji připravuje šest velkých projektů, na nichž pracuje kraj společně s obcemi. Mimo cyklostezky Varhany je to i Cyklotrasa Jizera, která bude stát kolem 100 milionů korun. Další velká navrhovaná cyklostezka se jmenuje Na kole za prací a v úseku Poniklá - Studenec spojí obce na Jilemnicku. Cyklostezka Ploučnice se v plánech vine podél stejnojmenné řeky a prochází územím Libereckého a Ústeckého kraje.

„Liberecký kraj  hodlá iniciovat vytvoření národního programu, který by rozvoj cyklotras na území České republiky podporoval,“ připomněl Petr Skokan.

S využitím ČTK

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky