Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu

Upozornění

Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Dětské léčebně ve Cvikově vybudují vodní nádrž

Mgr. Langer Jiří

  • 15. 01. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7365|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Rada kraje po  projednání souhlasila s projektovým záměrem "Vodní nádrž v areálu Dětské léčebny Cvikov"

"Jedná se o investiční projekt, jehož cílem je obnova vodní nádrže, která se nachází v areálu Dětské léčebny Cvikov. Dříve nádrž patřila k místům, které využívali návštěvníci léčebny k rekreaci a odreagování. Dnes zarůstá trávou a je zanášeno bahnem, které nemá příznivé účinky pro klienty léčebny," uvedl Zdeněk Bursa, pověřený vededním resortu ekonomického.
Připomněl, že v blízkosti této nádrže je jedna další, která v minulosti prošla úpravou. Nebyly k ní však vybudovány technické objekty, které zabraňují zániku vodní plochy. Je tedy žádoucí, aby se objekty k nádrži v rámci tohoto projektu doplnily.

 Dalším cílem projektu kromě obnovy vodní nádrže by byl vznik parku s lavičkami, cestičkami a výsadbou stromů. Zvýšila by se biodiverzita území a kvalita lesoparku nejen po stránce krajinářské, ale též posílení kvality léčebného prostředí významného zdravotnického zařízení. Projekt by se předkládal jako tzv. projekt sdružený, spadající do dvou oblastí podpory. 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny a 6.5 - Podpora regenerace urbanizované krajiny.

 V nádrži jsou nahromaděny sedimenty a nefunkční obslužné objekty, které přispívají k rychlému zániku plochy. Obnažující se bahnité eutrofní plochy s intenzivním hnilobným procesem, probíhajícím na celé ploše, působí nejen neesteticky v prostředí lesoparku, ale dá se říci, že zhoršují životní prostředí zdravot. zařízení, kde kvalita životního prostředí je otázkou prvořadou. Je tedy v celospolečenském zájmu, aby byla obnovena ekologická funkce vodních ploch. Těmto nepříznivým jevům by měly zabránit plánové úpravy, které budou spočívat v opravě hráze, ve vybudování nového výpustního objektu, v likvidaci náletu a v odstranění části organických sedimentů.

Veškeré práce jsou navrhovány tak, aby nepoškodily stávající chráněné rostlinné společenstvo. V rámci zachování biotopu je potřebné vybudovat oddělený mokřad nebo tůň pro obojživelníky. Areál je součástí CHKO Lužické hory. AOPK projektový záměr podporuje. Obnovou vodní nádrže by se zajistily vhodné podmínky pro faunu a floru, vázanou na vodní prostředí. Léčebna a nádrže jsou majetkem Libereckého kraje, okolní přilehlé lesy jsou majetkem státního podniku Lesy ČR, od kterého bude po schválení projektového záměru radou kraje vyžádán souhlas s realizací této aktivity. Předpokládaný hlavní zdroj financování je Operační program Životní prostředí, oblast podpory 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny a 6.5 - Podpora regenerace urbanizované krajiny. Termín pro předložení žádostí je předběžně stanoven na říjen 2009. Na zpracování žádosti se bude podílet ORREP ve spolupráci s odborem rozvoje venkova, zemědělství a životního prostředí. Ten bude odpovědný za obsahovou část.
Struktura finančních zdrojů - 85 % strukturální fondy EU, 5 % státní rozpočet, 10% vlastní podíl žadatele.Celkové náklady projektu jsou odhadovány na 2 700 000 ,- Kč.  V rámci podpory OPŽP 6.4 a 6.5 je míra spolufinancování žadatele ve výši 10 %. Předpokládaný podíl LK je 270 000,- Kč. Dokončení stavby se předpokládá v roce 2011.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky