Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V Jitravě se konala konference na podporu příhraniční spolupráce v Euroregionu Nisa a roubených staveb

20. 10. 2011

 

Podnikatelská rada Libereckého kraje s finanční spoluúčastí Ministerstva průmyslu a obchodu ČR uspořádala 19. října v Jitravě odbornou konferenci nazvanou Incomingová mise - Jitrava II. Konferenci za účasti zástupců Euroregionu Nisa z polské, německé i české části zahájil náměstek hejtmana Vít Příkaský (ČSSD).

„Cílem této akce byla zejména podpora příhraniční spolupráce v Euroregionu NISA, a také podpora zahraničního obchodu v komoditě roubené stavby,“ uvedl náměstek hejtmana LK Vít Příkaský.

Na konferenci byl kromě jiných představen projekt „Společně pro zachování podstávkových domů – Zvýšení povědomí a informovanosti“.

„Ten je financován z Programu Cíl 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi ČR a Svobodným státem Sasko. Úkolem je zachování podstávkových domů jako společného kulturního dědictví – motivace majitelů k odborné sanaci podstávkových domů,“ vysvětlil Vít Příkaský s tím, že v rámci projektu se chystá vydání Příručky pro zachování podstávkových domů, Obrazová publikace o krajině podstávkových domů.

„Dále se připravují praktické semináře pro veřejnost a další doprovodné aktivity jako například Den otevřeného podstávkového domu,“ dodal.

 

Podle něj se v současné době v Euroregionu Nisa nacházíme ve kvalitativně nové fázi. Díky dobré propagaci ochrany a záchrany podstávkových domů se tato tematika dostala do povědomí veřejnosti a do hry navíc vstoupila řada nových subjektů - od neziskových organizací, přes obce a vysoké školy až po specializované firmy zaměřené na tradiční řemesla.

„Tyto aktivity pochopitelně vítáme, ale současně cítíme, že zde chybí zastřešující orgán, který by tyto aktivity koordinova,.“ zhodnotil náměstek hejtmana..

 Podnikatelská rada Libereckého kraje pověřila organizací a řízením celé akce Český Svaz stavebních inženýrů Liberec akonference se konala v souvislosti s nedávno ukončeným 22. ročníkem mezinárodního veletrhu nízkoenergetického stavění – FOR ARCH 2011, který se  uskutečnil  21. - 25. 9. 2011 v Pražském veletržním areálu v Letňanech a navštívilo jej 78 645 návštěvníků.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588