Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Kryštofově Údolí už funguje první vesnický orloj

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 09. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6982|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

První vesnický „orloj“ v Česku vyrostl v Kryštofově Údolí na Liberecku z bývalé trafostanice, která byla ještě před dvěma lety plná odpadků. Slavnostní otevření orloje přilákalo do malé podještědské obce na 500 lidí.

„Na orloji se pohybuje 12 apoštolů a další lidské nebo zvířecí sochy,“ uvedl Martin Chaloupka, duchovní otec ojedinělé stavby. V Česku obdivují turisté orloj již jenom v Praze a v Olomouci.

"S orlojem jsme měli obrovskou práci, s mechanikem Jiřím Otmarem jsme na něm dělali několik hodin čtyři až pět dní v týdnu," uvedl Chaloupka. Figuríny z lipového dřeva vyřezal liberecký výtvarník Václav Plechatý,“ doplnil.

 Chaloupkovi hodně pomohl i další kamarád, zámečník František Budák z nedalekého Machnína. Na orloji pracoval také umělecký kovář Jan Nikendey, autor repliky rytíře Rolanda na věži liberecké radnice.

Všechny postavy na orloji mají své patrony. Jsou mezi nimi herečka Jiřina Bohdalová a její kolegové Marek Eben nebo Jiří Lábus, moderátorka Marcela Augustová, předseda Senátu Přemysl Sobotka, liberecký primátor Jiří Kittner a hejtman LK Petr Skokan a rovněž místní podnikatelé a zemědělci.

"Udělat z nevyužívané trafostanice orloj je moc pěkný nápad," dodala Augustová. Sama se stala patronkou slepice.

Postavy na orloji ovládá mechanika. V příštích letech by chtěli Otmar s Chaloupkou přidat na orloj zvonkohru.

"Orloj symbolizuje život na venkově, hodiny ale řídíme moderně, elektronicky přes satelit," uvedl Chaloupka.

 Orloj stojí naproti Muzeu betlémů. Vedle se před Vánocemi objevuje dřevěný vyřezávaný venkovní betlém od malíře Josefa Jíry. Muzeum i Jírův betlém vznikly ve vesnici s 250 stálými obyvateli díky Chaloupkovi.

 Devítimetrovou trafostanici koupil od obce a její přestavba začala přesně před dvěma lety.

„Na orloj se slunečními hodinami na boku přispěl 100.000 korun Liberecký kraj,“ připomněl hejtman Petr Skokan.

 Orloj se rozbíhá každou celou hodinu od 08:00 do 22:00. (s využitím čtk)







 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky