Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Libereckém kraji v prvním čtvrtletí ubylo mrtvých na silnicích

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 04. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6387|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Počet mrtvých na silnicích v Libereckém kraji od začátku letošního roku klesl proti prvním třem měsícům roku 2007 o čtyři případy. Letos na silnicích zahynuli za první čtvrtletí tři lidé, výrazně ale narostl počet zraněných.

Vyplynulo to ze statistiky, kterou zveřejnil liberecký radní pro dopravu Vladimír Richter..

“Od začátku roku utrpělo při nehodách 42 lidí těžká zranění, což je nárůst o čtrnáct případů, a 221 lidí lehká zranění. I zde jejich počet vzrostl o 54 zraněných,” konstatoval Richter. Ostatní statistické údaje ale meziročně klesly. Policisté evidovali o 27 nehod v celém kraji méně a také havarovalo méně řidičů pod vlivem alkoholu. Vloni jich bylo 86 a letos o deset méně.

Liberecký kraj se dále snaží preventivními akcemi, které probíhají po celý tento týden, anebo jednáními s policejními řediteli o navýšení počtu silničních kontrol působit na řidiče.

Problémem je ale stále počet nehod pod vlivem alkoholu. K tomu uspořádal Liberecký kraj velkou preventivní kampaň, v níž chce upozorňovat na následky tragických kolizí.

“Kampaně, které pořádáme, jsou ve velké míře zaměřeny na mladé řidiče, protože ti podle statistik umírají nejčastěji nebo jsou viníky vážných kolizí,” připomněl Vladimír Richter.

 

 

 

Počet neh.

+/-

Usmrc.

+/-

Těžce zr.

+/-

Lehce zr.

+/-

Hm.škoda *100 KC

+/-

Alkohol

+/-

Obec

+/-

Celkem nehod

1 787

-27

3

-4

42

14

221

54

849 028

84914

86

-10

1246

-96

 

 

Usmrcené osoby při DN v Libereckém kraji v roce 2008.

 

1)      Dne 09. 02. 2008 v 16:20 hod. na místní komunikaci v obci Žízníkov (GPS: -722158,667/-980055,658) ve směru na Heřmaničky, řídil 26letý řidič os. vozidlo Renault 19. Při průjezdu mírnou pravotočivou zatáčkou v důsledku nepřiměřené rychlosti jízdy a pod vlivem alkohol (1,60 g/kg alkoholu v krvi), nezvládl řízení, vyjel vlevo mimo komunikaci, kde narazil do betonového sloupu el. vedení. Předtím v České lípě způsobil jinou dopravní nehodu, z níž místa ujížděl. Při nehodě utrpěl řidič těžká zranění, kterým po leteckém převozu do liberecké nemocnice podlehl. Jeho spolujezdec utrpěl lehké zranění, na os. vozidle škoda cca 55.000,- Kč.

2)      Dne 5. března 2008 v 12:25 hod. řídil 27letý řidič OA zn. Nissan Primera 2.0 po silnici č. I/13 ve směru od Bílého kostela na Rynoltice, kde před křižovatkou do obce Jitrava při projíždění mírné levotočivé zatáčky jel nepřiměřenou rychlostí, s vozidlem dostal smyk, přejel do protisměru, kde pravým bokem narazil do přední částí protijedoucího NA zn. DAF s návěsem zn. Krone (45letý řidič), který ho poté tlačil před sebou 60 metrů. Po nárazu se přední část vozidla oddělila a skončila v levém příkopu ve směru jízdy OA zn. Nissan Při dopravní nehodě utrpěl řidič OA smrtelné zranění, kterému na místě podlehl. Vozidlo bylo zajištěno ke znaleckému zkoumání. Byla nařízena soudní pitva řidiče OA s odběrem krve a bylo zjištěno 1,01 g/kg alkoholu.

3)      Dne 10. 03. 2008 v 08:30 hod. na sil. I/9 (86,72 km) na křižovatce se sil. I/13 v katastru obce Svor řídila 53letá řidička os. vozidlo Opel Astra 1,8 ve směru od Svoru na křižovatku se sil. I/13, při projíždění pravotočivé zatáčky, v důsledku nepřiměřené rychlosti jízdy, po smyku nezvládla vozidlo, kdy se s vozidlem otočila několikrát kolem osy, přičemž najela do uvedené křižovatky a nedala přednost v jízdě po hlavní pozemní komunikaci, ve směru od Cvikova jedoucímu os. vozidlu Opel Vectra (29letý řidič), následkem střetu osobních vozidel bylo vozidlo Opel Vectra odhozeno do protisměru hlavní pomezní komunikace, kde se střetlo s protijedoucím nákl. vozidlem Volvo (61letý řidič), které bylo po nárazu odhozeno na kovová svodidla vpravo. Při nehodě utrpěl řidič vozidla Opel Vectra smrtelná zranění, kterým na místě nehody podlehl, alkohol negativní, hmotná škoda cca 580.000,- Kč. (S využitím Právo)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky