Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V rovném přístupu k mužům a ženám máme stále rezervy

Mgr. Matoušová Barbora

  • 13. 02. 2008 00:00
  • Rozvoj

Sdílet článek

[id:6134|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Výsledky monitoringu rovného přístupu k mužům a ženám prezentovala závěrečná konference projektu „Rovnost šancí mužů a žen v Euroregionu Nisa-Nysa-Neisse“, která se uskutečnila ve čtvrtek 7.února v sídle Libereckého kraje. Jednání se zúčastnilo na 120 zájemců o tuto problematiku. Se závěry za oblast politiky seznámila Ewa Gutek, předsedkyně rady kraje Lubaň, za oblast vzdělávání Jozefína Simová z Technické univerzity Liberec, za oblast hospodářství Nikol Heidrun, poradkyně pro procesní postupy, managment organizace a kvality, a za oblast muži a rodina Sebastian Kubasch z německého Spolku pro ochranu dítěte.

 

„Jedním z hlavních cílů  tohoto evropského projetu, který odstartoval  v lednu 2007, bylo zvýšit zájem veřejnosti o toto téma a zakotvit je jako všeobecný princip v česko-polsko-německém regionu. Ačkoliv nejde o neznámou oblast, u nás v Česku  se občas tváříme, že je vše v pořádku, a tudíž není o čem diskutovat,“ vysvětlil hejtman Petr Skokan, podle kterého obdobné debaty a projekty do vyspělé Evropy jednoznačně patří.

 

Podíl mezi účastníky a účastnicemi konference však poukázal na to, že rovnost šancí je stále tématem spíše žen. „Vzhledem k názvu projektu jsem čekala větší účast mužů. Těší mě, že se tato akce uskutečnila, ale nerada bych, aby smysl projektu sklouzl do příliš feministických poloh,“ podotkla členka rady kraje Hana Králíčková.

 

Účastníci konference jednomyslně odsouhlasili zachování pracovních skupin, které byly vytvořeny za účelem sledování rovných šancí, i po skončení projektu. Současně podpořili návrh Rady Euroreginu Nisa-Nysa-Neisse, která chce založit mezinárodní skupinu expertů EUREX. Ta by měla tvořit platformu pro nové projekty v rámci rovnosti šancí ve všech společenských oblastech. „Naším zájmem bylo  rozšíření o další skupiny obyvatel, které mají rovněž snížené šance na uplatnění, jako například tělesně postižení,“ vysvětlil Petr Skokan globálnější chápání problematiky nerovného přístupu českou stranou.  

 

Osmý březen, den druhého euroregionální vrcholového setkání žen, bude tedy představovat nejen slavnostní ukončení projektu, ale zároveň podnět k další podpoře rovnosti šancí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky