Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Severočeském muzeu v Liberci se otevřou hned dvě výstavy

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 06. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6548|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Dvě vernisáže pořádá v tomto týdnu Severočeské muzeum  v Liberci, které zřizuje Liberecký kraj.

Vernisáž výstavy Magnetofony: Když pásky objímaly svět se uskuteční v úterý 10. června v 17 hodin, zahájení výstavy Bydlení a design se uskuteční 12. června v 16. 30 hodin.

Magnetofony: Když pásky objímaly svět

Hitem počínajícího léta, který nemůže nechat chladným žádného příznivce zvukové záznamové retro techniky a designu, je výstava magnetofonů věnovaná 40 letům trvání HIFI klubu Liberec a 85 letům Českého rozhlasu. Budou zde představeny jak tuzemské, tak i celá řada zahraničních cívkových magnetofonů - od komerčních až po špičkové výrobky. K nejzajímavějším vystavovaným magnetofonům se řadí přístroje švýcarských firem Nagra, Perfectone a Revox-Studer, které patřily k absolutní světové špičce. Neméně zajímavé jsou však i německé, japonské a americké magnetofony.

Připomeneme si nejen historii největších tuzemských výrobců magnetofonů, kterými byly Tesla Liberec, Tesla Pardubice a Tesla Přelouč, ale především jejich výrobky. Nebudou chybět ani historické přístroje zaznamenávající zvuk na drát. Desítky magnetofonů pak doplňuje řada mikrofonů (včetně těch světově nejvýše ceněných) a dobové magnetofonové pásky. Součástí rozsáhlé expozice je i ukázka rozhlasového studia z šedesátých let minulého století.

Zájemcům z řad laické i odborné veřejnosti je určen doprovodný CD disk obsahující řadu informací o historii magnetofonové techniky a historii tuzemských výrobců. Průvodní texty jsou kromě dobových dokumentů doplněny o více než sto fotografií magnetofonů, třicet fotografií mikrofonů a fotografie magnetofonových pásků.

„Věříme, že ti starší návštěvníci výstavy  si zavzpomínají  na doby, kdy magnetofon byl součástí vybavení mnoha domácností, a ti mladí se seznámí s historickou  technikou, kterou již dnes v takovém rozsahu asi nikde neuvidí,“ řekl Antonín Schäfer.

Výstava potrvá do 24. 8. 2008.

Bydlení a design 

Za účasti předsedy Senátu Přemysla Sobotky, I. náměstkyně ministra školství Evy Bratoňové a náměstka hejtmana Petra Doležala se ve čtvrtek 12. 6. v 16. 30 hodin otevře výstava žákovských projektů a klauzur.

„Na vernisáží předáme hostům  státní znaky, které vyrobili naši žáci, umělečtí truhláři a řezbáři,“ uvedl ředitel školy Václav Tichý.

„Žáci 3. a 4. ročníku SOU nábytkářského a Střední školy tvorby a designu nábytku představí své klauzurní práce a žákovské projekty školního roku 2007/2008. Vystaveny budou návrhy nábytku a interiérů, intarzie, řezby, repliky stylového nábytku, restaurovaný starožitný nábytek i práce aranžérů,“ doplnil.

Podle něj je cílem této slavnostní události je představit veřejnosti kreativní schopnosti a dovednosti žáků maturitního oboru v oblasti navrhování nábytku a interiérů a posílit kredit a zájem mládeže o tolik potřebné řemeslné obory, které jsou na trhu práce zaměstnavateli tak vysoce ceněny.

„Vzhledem k tomu, že se na této akci podílí žáci pěti libereckých škol (Střední škola tvorby a designu nábytku, SOU nábytkářské, Střední škola uměleckořemeslná a oděvní,  Soukromá hotelová škola Hergesell a Základní umělecká škola v Liberci), bude to jedna z největších akcí libereckých škol, na které žáci prezentují výsledky své celoroční  práce,“ zhodnotil Petr Doležal.

Výstava trvá jen do neděle 15. června.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky