Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

V soutěži Kniha roku Libereckého kraje zvítězily Jizerky i socialistické plastiky

22. 06. 2020

Jizerské hory, rotštejnské panství, ale i socialistické plastiky v České Lípě, ohlédnutí za podještědskou historií či příběh cestovatele Paclta. To jsou témata publikací, které získaly ocenění v letošním, již třetím ročníku soutěže Kniha roku Libereckého kraje. Jeho slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v pondělí 22. června od 16 hodin v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Ceny předal hejtman Martin Půta a radní Květa Vinklátová

„Jsem rád, že regionální literatuře se daří. Počet knih přihlášených do soutěže se každý rok zvyšuje, a tak chci poděkovat spisovatelům, nakladatelům i čtenářům. Je skvělé, že existuje tolik autorů, kteří dokáží o našem kraji poutavě psát,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Soutěžilo se v několika skupinách. V kategorii Odborná a populárně naučná literatura vyhrála kniha Jizerské hory — o historii a umění do roku 1813, kterou do soutěže přihlásil nakladatel Roman Karpaš. Kategorii Beletrie a poezie ovládla kniha Polykat peří; cenu obdržel nakladatel Pavel Mervart. V kategorii Literatura pro děti a mládež, učebnice za publikaci Pohádky, pověsti a poudačky panství Rotštejnského II cenu převzal nakladatel Ivan Ulrych. Nejlepší uměleckou monografií a výtvarnou publikací je titul Ztracené květy, Plastiky a umělecká díla druhé poloviny 20. století ve veřejném prostoru v České Lípě, za niž si pro cenu přišli jeden z autorů a českolipský zastupitel Tomáš Vlček a archivář Michal Rádl.

Vítězná publikace v kategorii Cena čtenářů získala celkem 3 837 hlasů a stala se jí kniha Jaroslava Kříže s názvem První Čech na pěti kontinentech: Cesty Čeňka Paclta (1813 - 1887). Porota se v letošním roce rozhodla udělit i Zvláštní cenu poroty, kterou si za knihu Příběh podještědské obce I. převzal autor Jan Havelka.

Zvláštní cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury dostal fotograf Siegfried Weiss. „Cena pro Siegfrieda Weisse mě moc těší. Není snad žádného milovníka Jizerských hor, který by neznal toto jméno. Když se prostřednictvím jeho fotografií ponoříte do hor, je to jako byste tam v tu chvíli skutečně byli,“ ¨prohlásila Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Právě Vinklátová zasedala spolu s dalšími v porotě, která se knihami zaobírala. Dalšími členy byli Hana Maierová, předsedkyně výboru pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, Blanka Konvalinková, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci, uznávaný spisovatel a ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět, dále Pavel Kopřiva, ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově, knihkupec Martin Fryč a vedoucí oddělení kultury Krajského úřadu Libereckého kraje Martin Féna.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324