Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ve Frankfurtu nad Mohanem budou vystavena díla ze sbírek libereckého mecenáše Heinricha Liebiega

Mgr. Langer Jiří

  • 28. 03. 2012 15:30

Sdílet článek

 

Výstava „Umělecké poklady mecenáše Heinricha Liebiega (1839-1904) – univerzální sbírka 19. století z Liberce“ bude k vidění od září 2012 do ledna 2013 v Museu Giersch ve Frankfurtu nad Mohanem. Expozice vzniká ve spolupráci Oblastní galerie v Liberci a Severočeského muzea v Liberci.

Prezentovány na ní budou dva hlavní okruhy: obrazy a umělecké řemeslo. 

„Továrník Heinrich Liebieg (1839-1904) odkázal městu Liberec v roce 1904 svou obrazovou sbírku, která byla ve své době označována jako jedna z nejlepších tehdejší Rakousko-Uherské monarchie. Jednalo se o více jak 200 obrazů a kreseb francouzských, německých a rakouských malířů 19. století. Podobně se do Severočeského muzea dostala i sbírka uměleckého řemesla, čítající více než 2700 položek. Jednalo se o zbraně, klíče, hodiny, keramiku, nábytek, příbory a další,“ uvedla náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS) s tím, že v obou případech kromě sbírek, věnoval bohatý mecenáš, sběratel a místní patriot i značné sumy na rozšíření a správu sbírek.

Výstava ve Frankfurtu představí reprezentativní výběr cca 70 obrazů a kreseb a přibližně stejný počet předmětů uměleckého řemesla tak, aby byla ukázána celá šíře záběru Liebiegovy sběratelské činnosti. Frankfurt nad Mohanem nebyl zvolen náhodou – Heinrich Liebieg si zde nechal mezi lety 1892-1894 vystavět honosnou vilu, ve které trávil vždy několik měsíců v roce. Původní vila je od roku 1909 využívána pro expozici plastiky frankfurtské městské galerie a je známá pod názvem Liebieghaus. 

Přípravě výstavy předcházel odborný výzkum, jehož výsledky budou prezentovány v česko-německém katalogu. Jednotlivé statě představí Heinricha Liebiega jako stavitele, sběratele a mecenáše, prostor je věnován sbírce uměleckého řemesla dnes uložené v Severočeském muzeu nebo osudu původního finančního odkazu věnovaného městu v roce 1904 spolu s obrazovou sbírkou. Samostatným medailonem bude představen malíř Eduard Charlemont jako umělecký poradce a nákupčí, malíř portrétu slavného mecenáše.

„Souhlas Rady Libereckého kraje k zapůjčení uměleckých děl ze sbírek krajské příspěvkové organizace na zahraniční výstavu byl vydán v souladu s pokynem Ministerstva kultury ČR, které vydává povolení k vývozu uměleckých děl dle zákona č. 122/2000 Sb., zákon o ochraně sbírek muzejní povahy,“ uzavřela náměstkyně hejtmana.

Heinrich Liebieg, druhý syn zakladatele dynastie textilních velkopodnikatelů v Liberci se narodil se 29. 8. 1839, zemřel 5. 4. 1904. Věnoval libereckému průmyslovému mnoho předmětů, ale hlavní část jeho rozsáhlých sbírek zůstávala veřejnosti dlouho skryta. Rozsáhlou kolekci obrazů rakouského a německého malířství a především francouzského předimpresionistického krajinářství (tzv. barbizonské školy) oceňovali již současníci jako nejhodnotnější soukromou kolekci v monarchii. Tuto unikátní sbírku věnoval H. Liebieg ve své závěti městu Liberci. Vyčlenil i peníze na její rozšiřování a na postavení nové galerie. Zároveň městu odkázal dnešní Libereckou výšinu i nedalekou Lesní vilu známou dlouhá léta pod názvem Wolkerovo sanatorium.

Špičková díla světově proslulých francouzských malířů, zejména soubor děl Eugena Boudina (největší mimo Francii) jsou součástí stálé expozice Oblastní galerie v Liberci, ostatní jsou vystavována jen příležitostně. Tvorba dvou nejvýznamnějších představitelů rakouského krajinářství 2. pol. 19. století - Augusta Pettenkofena a Eugena Jettela - je zde zastoupena  ještě kvalitněji než v národní obrazárně Horního Belvederu ve Vídni.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky