Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě chystá bohatou kulturní sezónu

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 03. 2012 11:58

Sdílet článek

 

Nepřeberné množství výstav, přednášek, seminářů a dalších akcích chystá na rok 2012 Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, příspěvková organizace Libereckého kraje. Tím hlavním výstavním projektem pro tento rok je výstava Středověké umění na Českolipsku,která bude pod záštitou náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerové (SOS) zahájena 3. dubna.

 

Výstavy a akce v březnu:

Česká Lípa a okolí na historických obrázcích 1893-1898

Vlastivědné muzeum a galerie otevírá 7. března 2012 v Maštálkově síni k zahájení nové sezóny výstavu více než padesáti historických fotografií z České Lípy z devadesátých let 19.století. Jedná se patrně o výrazné torzo projektu vlastivědného spolku Excursionsclub fotograficky dokumentovat Českolipsko a vytvořit současně zásobu námětů pro zavedení novinky v poštovním styku, totiž pohlednice. Kolekce velmi poutavě zachycuje denní život města. Její prezentace v Klubu přátel muzea v lednu 2011 vzbudila velký zájem veřejnosti. Výstava bude otevřena od 7. března do 8. května 2012.

 

Všimnutí

Po zimní pauze zahájí svůj letošní program Galerie Jídelna při českolipském muzeu výstavou mladé sklářské výtvarnice Pavlíny Čambalové. Šestadvacetiletá autorka se nejprve věnovala na střední škole v Turnově broušení a rytí drahých kamenů. Poté studovala na sklářské škole v Novém Boru, kde své schopnosti uplatnila ve skle. Dnes se výstavou symbolicky vrací do našeho regionu až z Rakouska. Zde od roku 2008 pracuje ve Vídni pro známou sklářskou firmu Lobmeyr. Tvorba Pavlíny Čambalové představuje nejen vynikající řemeslo, ale také neotřelý přístup k tématům s jistou ženskou citlivostí. Velmi často používá k vyjádření svého výtvarného záměru figurální nebo portrétní rytinu. Zúčastnila se již mnoha výstav

v Čechách a v Německu.

Výstava pod názvem „Všimnutí“ bude obohacena básněmi haiku od Romana Szpuka. Navštívit ji můžete od 10. března do 30. dubna 2012.

 

Spolu. Výstava prací ZUŠ Česká Lípa a dalších

Základní umělecká škola v České Lípě pořádá ve spolupráci s Vlastivědným muzeem a Galerií výstavu s názvem „SPOLU“.

Na výstavě v ambitu představí devět Základních uměleckých škol Libereckého kraje výtvarné práce svých žáků a studentů výtvarného oboru. Zúčastní se Základní umělecká školy z České Lípy, Cvikova, Jablonce nad Nisou, Jablonného v Podještědí, Liberce, Mimoně, Nového Boru, Stráže pod Ralskem a Žandova. 

Srdečně zveme všechny příznivce dětského výtvarného projevu. Vernisáž 13. 3. v 16.30 hodin, potrvá do 29. 4.

 

Oybin včera a dnes

Českolipské muzeum zve milovníky fotografie na nevšední výstavu historických a současných fotografií hradu a kláštera Oybin, který je jednou z nejvýznamnějších památek Horní Lužice a vyhledávaným cílem turistů v Žitavských horách. V ambitu na Svatých schodech mohou návštěvníci muzea porovnat atmosféru historických snímků a současných uměleckých fotografií. Historické snímky vytvořil na konci 19. století Robert Scholz na fotografické desky, které jsou uloženy v archivu Městské umělecké sbírky ve Zhořelci a byly postupně zdigitalizovány. Asi o sto let později vznikly romantické, ale i vzrušující snímky Oybinu díky uměleckému fotografovi Robertu Steinovi z Drážďan.

Jde o výjimečnou konfrontaci historie a současnosti, kterou stojí za to shlédnout. Je možné tak učinit od 15. března do 29. dubna 2012.

Další akce:

7. 3. 2012: Občanské shromáždění u Masarykovy busty na náměstí TGM. Sraz v 16:00 hod.

 

Památník K. H. Máchy v Doksech: 25. 3. 2012: Velikonoce v dokském hospitálku. Od 14 do 17 hodin.

Vísecká rychta v Kravařích: 31. 3. 2012: Velikonoce na rychtě.

 

Zajímavost Vlastivědného muzea a galerie:

 

Expozice "Na chalupě u Vladimíra Menšíka"

V srpnu roku 2005 se na muzeum obrátila paní Olga Menšíková, manželka oblíbeného českého herce Vladimíra Menšíka, s nabídkou k návštěvě jejich letního rodinného sídla – chalupy v Dolní Polici u Žandova. Zde manželé Menšíkovi s dětmi trávili chvíle zaslouženého odpočinku, a zde je také často navštěvovali přátelé z uměleckého světa. Pozvání jsme rádi přijali.

Na místě pak paní Menšíková informovala o svém záměru poskytnout českolipskému muzeu část vybavení chalupy za účelem vybudování malé vzpomínkové expozice na Vladimíra Menšíka v prostorách Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Nápad se pracovníkům muzea velmi zalíbil, dokonce se našly i vhodné prostory v přízemí budovy. Tato část expozice je důvěrně nazývána „Menšíkovou světničkou“. Návštěvníci zde mohou usednout na lavici ke stolu, a kromě vystaveného nábytku, obrazů, nádobí a dalšího vybavení, sledovat i malé rodinné video pořízené právě na chalupě v Dolní Polici. Expozice je sestavena z původního nábytku a předmětů z chalupy rodiny Menšíkových č. p. 6 v Dolní Polici.

 

Archeologické muzeum Šatlava

Součástí muzea je i Archeologické muzeum Šatlava v České Lípě s celoročním provozem.

V bývalém městském vězení je instalována unikátní speleoarcheologická expozice, která návštěvníkům představuje prostřednictvím nálezů a obrazových panelů, široké téma využívání jeskyní a skalních převisů člověkem od loveckého pravěku po 20. století v jednotlivých pískovcových a krasových oblastech s důrazem na region severních a severovýchodních Čech.

Druhá expozice je věnována archeologii města Česká Lípa a místní středověké a raně novověké hrnčířské výrobě (vč. modelů pecí rekonstruovaných na základě výzkumů v prostoru českolipské Hrnčířské čtvrti). Vězeňský kout je věnován vlastnímu objektu šatlavy a dějinám vězeňství a výkonu práva v České Lípě.

Součástí expozice je infokiosek, kde si návštěvníci mohou v 3D modelu virtuálně prohlédnout středověkou Českou Lípu a pomocí dotykové obrazovky uskutečnit výlet do vybraných jeskyní Čech, Moravy a Slezska.

Otevírací doba: leden – duben: středa - neděle   9:00 - 12:00 a 13:00 - 17:00 hod.

Průměrná doba prohlídky je 45 minut.

 

 

Chystaná hlavní výstava v roce 2012 - Středověké umění na Českolipsku

 

Hlavním výstavním projektem pro rok 2012 je výstava Středověké umění na Českolipsku.Tato výstava, nad níž převzala záštitu také statutární náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS), bude zahájena 3. dubna.

Bude instalována v hlavním výstavním prostoru galerie po celý rok 2012.

Podle ředitele muzea Zdeňka Vitáčka se jedná se o unikátní projekt. Poprvé v historii budou díla románského a gotického umění na Českolipsku představena odborné i laické veřejnosti souborně - v kulturně, historicky i architektonicky cenném prostoru bývalého augustiniánského kláštera. Výstava navazuje na předešlé aktivity a to především na soustředěnější výzkum středověké architektury na Českolipsku v období od počátku 90. let minulého století. Na výstavě budou prezentovány středověké plastiky, malby a nejhodnotnější ukázky středověké architektury z regionu Českolipska. Díla pocházejí ze sbírky Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, z majetku litoměřické diecéze, SGVU v Litoměřicích, Řádu bratří kazatelů  (dominikánů) v Jablonném v Podještědí a Národního památkového ústavu v Liberci.

Výstavě předcházelo odborné kolokvium konané v listopadu 2011, na kterém odborníci definovali díla středověku na Českolipsku v kontextu českého (středoevropského) vývoje, z něhož bude k výstavě vydán sborník.

Zajímavé budou i další výstavy - výstava obrazů, kreseb a olejů I. Rozsypala, výstava „Z let sedmdesátých“ - rok 1968 a léta normalizace na Českolipsku, „Skalní kresby“ z mladší doby kamenné, „Stroje a strojky ze sbírky muzea“ a řada dalších.

„Galerie chystá výstavy řady současných umělců, kteří se věnují malbě, sochařství nebo grafice. Je nutné zdůraznit, že drtivou část všech oprav, úprav, instalací a výtvarných realizací provádí muzeum vlastními, především odbornými pracovníky, kteří jsou správci jednotlivých expozičních celků. Ušetří tak nemalé finanční prostředky, které investuje do ošetření sbírek a technického vybavení expozic,“ vysvětlil ředitel.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky