Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Voda z Klikvové louky dříve poháněla brusírnu skla v Bedřichově

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 11. 2021 10:19
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jedním z méně známých, ale přesto zajímavých míst kraje je Klikvová louka – částečně odtěžené rašeliniště, které je od roku 1992 přírodní rezervací. Nachází se v Jizerských horách, severně od Bedřichova, mezi jím a vodní nádrží Josefův důl.

„I když je přírodní rezervace veřejnosti nepřístupná, určitě je pro návštěvníky Jizerských hor, konkrétně Bedřichova a okolí, zajímavá informace, že je poblíž jejich pobytu unikátní přírodní lokalita, kterou je třeba chránit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ochrany požívá rozsáhlé vrchoviště se zlomkem podmáčené smrčiny a pestrými rostlinnými společenstvy, jakými jsou například porosty borovice či rašelinné louky, na nichž se hojně objevuje klikva bahenní. Žije tu  i několik druhů pavouků, kupříkladu slíďák lesní nebo rašelinný.

Na začátku 20. století se v místech dnešního chráněného území těžila rašelina. Vytěžená plocha byla v roce 1908 upravena na vodní nádrž a voda z ní sloužila k pohonu strojů v bedřichovské brusírně skla. Celá rezervace leží v nadmořské výšce 768 až 783 metrů a má rozlohu 13,23 hektarů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky