Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Výběr nejlepších švýcarských filmů všech dob bude k vidění na Swiss Film Festival

14. 08. 2015

V libereckém kině Varšava se od 20. do. 22. srpna uskuteční reprezentativní průřez švýcarskou kinematografií. Akce se koná u příležitosti oslav 25. výročí spolupráce mezi Libereckým krajem a švýcarským kantonem Sankt Gallen.

Švýcarské hrané i dokumentární filmy jsou pravidelně zastoupeny na těch nejprestižnějších světových filmových festivalech, Berlín nebo Cannes nevyjímaje. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější z nich.

DAS BOOT IST VOLL / LOĎ JE PLNÁ
čtvrtek 20. srpna, 20.00, vstupné 50 Kč
režie: Markus Imhoof, 1981 / 101 min, německy (české titulky)

Během II. světové války se Švýcarsko snaží omezit počty uprchlíků. Ve stejné době tam z vlaku z Německa vyskočí hledat azyl šest lidí: čtyři Židé, francouzské dítě a německý voják. Úkryt najdou u páru, který provozuje vesnický hostinec. Přičinlivý místní strážník je ale brzo objeví. Komu Švýcarsko dovolí zůstat? Kdo bude deportován? Jeden z nejúspěšnějších švýcarských filmů všech dob byl v roce 1981 nominován na Oskara.

VATERS GARTEN — DIE LIEBE MEINER ELTERN / OTCOVA ZAHRADA — LÁSKA MÝCH RODIČŮ
pátek 21. srpna, 20.00, vstupné 50 Kč
režie: Peter Liechti, 2013 / 93 min, německy (anglické titulky)

Režisér celosvětově známého dokumentu přijíždí po dlouhé době na návštěvu ke svým stárnoucím rodičům z nižší střední vrstvy. Jejich životní strasti a nesnadné, již dvaašedesát let trvající manželství, ztvární částečně také pomocí divadelních loutek – zaječího páru v košili a zástěře. Upřímný, intimní film odhalující mnoho ze soukromí režiséra i jeho rodičů získal řadu ocenění, mimo jiné na Berlinale nebo MFF v Karlových Varech.

LES PETITES FUGUES / MALÉ ÚTĚKY
sobota 22. srpna, 20.00, vstupné 50 Kč
režie: Yves Yersin, 1979 / 140 min, německy (české titulky)

Na statku, kde se nadobro zastavil čas, se připravuje revoluce. Pipe, který zde více než třicet let pracuje a je symbolem věrnosti a dobré práce, si koupil moped. Díky rozhodnutí, které zásadním způsobem změní jeho život, začíná objevovat svět kolem sebe. Dobrodružství může začít… Jeden z nejpopulárnějších švýcarských filmů všech dob si získal diváky především díky svému laskavému humoru a optimismu.

Akce se konají pod záštitou velvyslance Švýcarské konfederace v Praze J. E. Markuse-Alexandera Antoniettiho a hejtmana Libereckého kraje Martina Půty. Partnery akcí jsou společnosti DGS Druckguss Systeme, Clarion Grandhotel Zlatý lev a Switzerland Tourism.

Swiss Film Festival

Mgr. Vondřich Petr
petr.vondrich@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226308