Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vydejte se vlakem na Harrachovskou naučnou stezku

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 18. 08. 2021 15:11

Sdílet článek

Další výlet, tentokrát určený zejména rodinám s dětmi, vede po kolejích z Liberce do Harrachova. Cesta trvá přes hodinu. V Harrachově pak čeká krásná přírodní podívaná v podobě Harrachovské naučné stezky.

„Pro každé dítě je jízda vlakem zážitek. Určitě platí, že i cesta je cíl. A když na tu cestu navazuje i dál zajímavý program, bude takový výlet stát za to,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Harrachovská stezka měří zhruba jeden kilometr a je na ní 10 informačních stojanů. Každý z nich přináší zajímavosti přímo z Harrachova anebo Krkonoš. Návštěvníkům přibližují historii Harrachova – dozvědí se tak například, kdy byl postaven první skokanský můstek, že městečko bylo známým lázeňským střediskem anebo kam až sahá historie rodu Harrachů – tato část je zaměřena především na Jana Nepomuka Františka Harracha. Dále získají informace o historii lyžování, zejména o datu 1892, kdy hrabě Jan Harrach přivezl z Norska pro své lesní dělníky na jilemnické panství první lyže. Texty na informačních tabulích jsou v jazyce českém, německém a anglickém. První zastavení je u vjezdu do areálu bývalého SOUL a poslední je na cestě vedoucí k ČOV. I když je stezka krátká, bude trvat minimálně dvě hodiny, děti pak zaručeně zabaví.

Výlet lze zakončit třeba na bobové dráze Happy World, na okraji Anenského údolí. Bobová dráha v Harrachově je spolu s dopravním zařízením zhruba kilometr dlouhá, při osmatřicetimetrovém převýšení, průměrném sklonu 6 % a maximálním sklonu 12 %. Má 17 zatáček a dvě atraktivní nadzemní křížení. Pro možnost večerních jízd jsou vlek i dráha osvětleny. Nerezové koryto dráhy a vleku je jako první v České republice v celé délce vyhřívané.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky