Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Vyplácení sirotčího důchodu je podmíněné potvrzením o studiu

21. 08. 2015

Letní prázdniny pomalu končí, žáky a studenty opět čeká nástup do školy. Jsou mezi nimi i ti, kteří přišli o jednoho nebo oba rodiče. V takovém případě je jim poskytnuta podpora v podobě sirotčího důchodu.

Mnohým z nich to s blížícím se začátkem školního roku přináší rovněž povinnost. České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) musí předložit potvrzení o studiu v případě, že ukončili středoškolské, vyšší odborné nebo vysokoškolské studium a v následujícím školním/akademickém roce budou pokračovat ve studiu na jiné škole nebo jinou formou (presenčně/dálkově). Předložení nového potvrzení o studiu se týká i těch, kteří studium přerušili a nyní v něm budou znovu pokračovat. Důchod se vztahuje i na studium v zahraničí.

„Sirotci jsou poznamenáni ztrátou v rodině. Rodiče nikdo nenahradí, díky sirotčímu důchodu mají alespoň možnost studia a vzdělání, které je značně ovlivňuje pro budoucí profesi i osobní život. Navíc stačí doložit pouze potvrzení o studiu, takže to není ani žádné komplikované papírování,“ říká náměstkyně hejtmana pro resort sociálních věcí Lenka Kadlecová.

Tento důchod náleží nezaopatřenému dítěti po dobu soustavné přípravy na budoucí povolání do dovršení 26 let. Za nezaopatřené dítě se považuje též osoba do 26 let, která se nemůže připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz.

Náležitosti, které musí potvrzení o studiu obsahovat, aby bylo platné, jsou: identifikační údaje o studentovi a škole, o jaké studium se jedná, v jakém ročníku je student a kdy má být studium dokončeno. Dále zde také musí být uvedeno číslo jednací, pod nímž je sirotčí důchod evidován. Potvrzení se zasílá přímo na ústředí ČSSZ, nebo může být odevzdáno na okresní správě sociálního zabezpečení příslušné podle místa bydliště.

Informace o nároku na sirotčí důchod a odbornou konzultaci v konkrétním případě podá OSSZ, klientské centrum při ústředí ČSSZ, případně call centrum ČSSZ – telefonní číslo 257 062 860.

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624