Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výsledky hospodaření Libereckého kraje v loňském roce

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 09. 03. 2015 14:33
  • Ekonomika
  • Magazín

Sdílet článek

Liberecký kraj má k dispozici první výsledky svého hospodaření v loňském roce. Celkové příjmy dosáhly objemu 7 020,6 mil. Kč a výdaje výše 6 996,1 mil. Kč. Dalšími hotovostními výdaji za téměř 97 mil. Kč bylo postupné tzv. umořování dluhů přijatých úvěrů v minulosti, které byly využity na revitalizaci mostů a silnic II. a III. tříd.

„Celková zadluženost z dlouhodobých úvěrů a obdobných závazků dosáhla na konci prosince 2014 částky 1 020,73 mil. Kč. Liberecký kraj v budoucnosti nepředpokládá řešit své potřeby dalšími úvěrovými zdroji. Zadluženost by tak měla v následujících letech kontinuálně klesat, a to zhruba o 110 mil. Kč v roce 2016, respektive od roku 2017 o 97 mil. Kč ročně,“ uvedl náměstek hejtmana pověřený řízením rezortu ekonomiky, investic, správy majetku a informatiky Marek Pieter.

Za pozitivní Liberecký kraj pokládá, že své investiční akce a projekty spolufinancované prostředky Evropské unie, které si předsevzal uskutečnit, zrealizoval nebo jejich realizace byla zcela kryta finančními prostředky již roku 2014. Znamená to tedy, že akce může dále uskutečňovat a financovat také letos.

Mezi nejvýznamnější investiční akce a projekty spolufinancované prostředky EU, a na které kraj v roce 2014 vyčlenil prostředky, patřilo například dokončení zateplení Nemocnice s poliklinikou v České Lípě (22, 74 mil. Kč), nákup bývalého areálu VÚTS (120 mil. Kč), oprava střechy Vlastivědného muzea v České Lípě (24, 25 mil. Kč), stavba lůžkového hospice (109 mil. Kč) nebo obnova silnic po povodních (II/290 Frýdlant - Bílý Potok (I. etapa) - 25,74 mil. Kč, II/290 Frýdlant - Bílý Potok (II. etapa) - 59,67 mil. Kč, II/592 Chrastava (I. etapa) - 60,94 mil. Kč, III/03513 a III/03515 Heřmanice – Dětřichov - 62,06 mil. Kč, III/0353 a III/0357 Víska – Višňová Poustka - 77,02 mil. Kč).

Z hlediska dosažených daňových příjmů kraje patří loňský rok mezi velmi úspěšné. Celkové daňové příjmy kraje činily 2 378 mil. Kč, byly tak o 173 mil. Kč vyšší, než se původně předpokládalo. „Tento pozitivní výsledek je způsoben zejména prosincovou tranší, která byla o cca 100 mil. Kč vyšší než průměr dosahovaný v letech předchozích,“ doplnil náměstek hejtmana Marek Pieter.

Současně s vyššími daňovými příjmy kraj v roce 2014 dosáhl i „čistých“ disponibilních úspor ve svých výdajích na úrovni cca 50 mil. Kč. Těchto úspor bylo dosaženo zejména ve výdajích na provoz krajského úřadu, osobních výdajích zastupitelstva a zaměstnanců krajského úřadu a v plánových výdajích na činnosti jednotlivých odborů. „Díky těmto úsporám, úspěšnému a obezřetnému přístupu může kraj dodatečně podpořit své investiční a rozvojové aktivity v roce 2015 částkou téměř 220 mil. Kč,“ sdělil náměstek Pieter.

Další zůstatky finančních prostředků (peněžní fondy kraje a prostředky související s neprofinancovanými závazky u investičních akcí a projektů spolufinancovaných z EU) z roku 2014, jejichž objem je cca 876 mil. Kč, jsou postupně převáděny do rozpočtu kraje 2015 ke krytí finančních potřeb těchto dokončovaných akcí a projektů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky