Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Výstava fotografií Milana Drahoňovského – Jizerské hory potrvá na kraji do 26. června

01. 06. 2012

 

Náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS) zahájila ve středu 30. května ve vestibulu budovy Krajského úřadu KÚ LK, U Jezu, v Liberci výstavu fotografií Milana Drahoňovského nazvanou Jizerské hory.

Úvodní slovo přednesl pavel Vonička, přírodovědec ze Severočeského muzea a předseda Jizersko-ještědského horského spolku.

Téma hor patří k tradičním záběrům autora, který většinu své tvorby věnuje Libereckému kraji.

„Je tu krásná příroda, kulturní i technické památky, zajímaví lidé, kteří něco umějí. Pořád je co fotografovat,“ řekl autor.

Vedle fotografií Jizerských hor z posledních deseti let se tu objevují i černobílé fotografie, tak jak Jizerské hory Milan Drahoňovský zachytil v osmdesátých letech minulého století. Byly vystaveny  již před cca 25 lety při oslavách 20. výročí Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory (vyhlášení 8. prosince 1967).

„Na nich žel bude vidět ona hrůzná devastace v období socialismu, naštěstí při porovnání s novými snímky  už převažuje krása této horské přírody,“ poznamenal fotograf.

 

Fotograf Milan Drahoňovský

je rodilý „Liberečák“. Vystudoval Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou v Liberci – obor elektro. Pracoval dlouhý čas jako fotoreportér v regionálních novinách.

Jako profesionální fotograf tvoří pro zákazníky snímky staveb, interiérů, exteriérů a v ateliéru pak reprodukce uměleckých děl, snímky výrobků či portréty a akty. V tvorbě pro zákazníky je schopen vyhovět 99 % požadavků. Viz www.photo-bank.cz

Nejraději však tvoří v přírodě či ztvárňuje historickou architekturu měst. Liberecký kraj k této tvorbě poskytuje nepřeberné množství témat. Jeho láskou jsou Jizerské hory a Český ráj. Snímky z Libereckého kraje pak uplatňuje při vydávání nástěnných a stolních kalendářů, v publikacích o Libereckém kraji či při autorských výstavách.

První velká výstava byla již před cca 25 lety při již zmíněných oslavách 20. výročí Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.

 Další zajímavá výstava byla v roce 2002 na univerzitě v Řezně, ta představila převážně krásu přírody Liberecka. Snímky pak postupem času začaly zdobit prostory firem a bytů. Dále výstava fotografií Šumavy, jež v byla součástí křtu knihy Malé šumavské ticho ve Volyni, kterou napsal renomovaný spisovatel Jan Suchl (mimo jiné autor knih Jizerské ticho a Malé Jizerské ticho) a fotografoval právě  Milan Drahoňovský.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588