Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava STOP Smrtelným nehodám opět putuje po kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 24. 03. 2015 14:43
  • Doprava

Sdílet článek

Výstavu „STOP Smrtelným nehodám“, kterou pro veřejnost připravil a realizuje Liberecký kraj je nyní možné shlédnout ve vestibulu budovy městského úřadu v Semilech. V následujících týdnech pak bude pokračovat do Liberce, Nového Boru a dalších míst.

 

Výstava „STOP Smrtelným nehodám“, která již čtyři roky putuje po městech Libereckého kraje, sestává z fotografií a popisů dopravních nehod, které se odehrály v našem kraji. Jejím cílem je především poukázat na nebezpečí číhající na našich silnicích a seznámit veřejnost se skutečnými těžkými nehodami, jejichž příčinou byla především nepřiměřená rychlost jízdy, alkohol za volantem a další závažné příčiny.

 

 „Naším cílem je poukázat na ty nejhorší dopravní nehody, které se staly v našem kraji a jejich příčiny. Na jednotlivých plakátech nejsou žádné smyšlené příběhy, ale naopak tragédie, které se skutečně staly a to v blízkosti našich domovů. Výstava je jednou z aktivit Libereckého kraje a jeho partnerů, která má vést k ohleduplnějšímu chování všech účastníků silničního provozu,“ říká Vladimír Mastník, radní Libereckého kraje pro resort dopravy.

 

Podle oficiálních statistik došlo v Libereckém kraji za loňský rok k výraznému meziročnímu nárůstu obětí dopravních nehod, a to z 20 na 28. Hlavní problém, který způsobil 12 smrtelných úrazů, byl tzv. nesprávný způsob jízdy, což znamená, že řidič se s nejvyšší pravděpodobností nevěnoval řízení, tak jak to situace vyžadovala. Velkým dlouhodobým problémem je také nepřiměřená rychlost, která si vyžádala 9 obětí. Ve 2 případech bylo zaznamenáno u viníka smrtelné dopravní nehody řízení pod vlivem alkoholu. K vážným dopravním nehodám docházelo také na železničních přejezdech.

 

„V Libereckém kraji evidujeme na železnicích celkem 33 nehod, při kterých zemřelo 13 osob a další 2 osoby utrpěly těžké zranění. Osm z těchto nehod se odehrálo na železničním přejezdu. Za nejhorší nehodu v Libereckém kraji za uplynulý považujeme tu, která se odehrála 27.11.2014 ve Višňové na Frýdlantsku. Střet osobního vozidla s osobním vlakem si vyžádal dva lidské životy,“ uvádí Přemysl Živný ze Správy železniční dopravní cesty.

 

 „Výstava není samozřejmě jedinou naší aktivitou v oblasti bezpečnosti silničního provozu. Hodně podporujeme dopravní výchovu dětí, ať již tu která probíhá na dopravních hřištích nebo ve školách. Letos se opět pustíme i do kurzů pro motocyklisty. Budeme se také podílet na celorepublikovém projektu Na kole jen s přilbou. Naše aktivity tedy směřují jednak do výchovy budoucích účastníků silničního provozu, jednak i do řešení nejpalčivějších dopravně bezpečnostních problémů v našem kraji,“ dodává Vladimír Mastník.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky