Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstavba potřebného mostu před krajským úřadem začala

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 09. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5600|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Nový most k budově Krajského úřadu v Liberci  je nutností. V současné době začala jeho výstavba, která bude zaměstnance a veřejnost poněkud omezovat v přístupu a zejména příjezdu k budově. Akce by měla být ukončena koncem května příštího roku.

“Část ulice Milady Horákové bude po dostavbě nového Tesca jednosměrná směrem do města a Blažkova  ulice vedoucí ke krajskému úřadu  se stane součástí kruhového objezdu. Přístup ke kraji tak bude hodně omezený, neboť zmizí provizorní sjezd na nynější placené parkoviště," upozornil náměstek s tím, že v krajním případě by mohla být budova  kraje dopravně takřka odříznuta.

 „Příjezdové trasy  k úřadu navíc ještě stále nejsou definitivně vyřešeny,“ doplnil.

Kraj dále usiluje o to, aby most nemusel být zvedací, nikoli padací. Zatím to nedovolují normy průtoku vody v případě povodně, neboť v korytu jsou parovodní potrubí, která jej zužují.

 “Ušetřili bychom tak pět milionů korun," poukázal Dolejší s tím, že se předpokládá, že ohyzdná potrubí postupně z koryta Nisy zmizí a průtok vody i v případě „stoleté vody“ bude volnější a bezpečnější.

Variantu se zvedacím zařízením musel Liberecký kraj navrhnout kvůli stoleté vodě tak, aby v případě povodní bylo možné  most zvednout výš o 1,7 metru.

“Přestože už práce začaly, stále jednáme s ministerstvem zemědělství o výjimce," konstatoval statutární náměstek.

Kraj vidí velké šance na úspěch, neboť dolní centrum Liberce má do dvou let lépe chránit nová  protipovodňová opatření. Podle technického náměstka magistrátu Milana Šíra  součástí navrhovaných opatření je i vyjmutí parovodu z koryta řeky a zakopání do země.

“Nehrozila by pak, že se o parovod v korytu řeky zachytí stromy a vytvoří přehradu.," popsal Milan Šír.

V takovém případě by pak nebylo nutné, aby byl most zvedací. “Voda by tak vysoko nevystoupala," míní.

 Výstavba zvedacího mostu přijde kraj na 20 milionů korun, bez DPH. V ceně je podle mluvčího krajského úřadu Jiřího Langera nejen samotný most.

"Je to částka za obě ramena mostu, přeložku kanalizace a terénní úpravy na obou březích i zvedací mechanizmy na obou ramenech," řekl  mluvčí. Most by měl navíc zlepšit přístup pro hasiče či záchranáře.

Stavba již začala a jedno rameno by mělo být dokončené ještě letos. Podle autora projektu Karla Novotného ze společnosti Sial je nový most i důstojnějším vstupem do budovy krajského sídla než dosud.

"Tvar mostu vychází z tvaru vstupního objektu stávající budovy, dvojitý most umožňuje předjetí vozidel ve stísněných podmínkách před budovou krajského úřadu," uvedl Karel Novotný.

Most bude sloužit pro pěší s možností vjezdu pro oprávněná vozidla od konce května 2008.

 

(S využitím Igenus.cz)



Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky