Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Za historií do Špitálku

Šírová Květa

  • 04. 06. 2012 17:23

Sdílet článek

 V pátek 1. června 2012 byla ve Frýdlantu slavnostně otevřena budova tzv. Špitálku, která prošla v letech 2010 až 2012 důkladnou rekonstrukcí. Slavnostního otevření se zúčastnil také náměstek hejtmana LK Vít Příkaský (ČSSD). Obnova Špitálku, který se nachází na rohu ulic Míru a Kodeše v č. p. 176, proběhla za finanční pomoci z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

„Špitálek v době výstavby, tedy ve 2. pol. 16. století, plnil funkci útulku pro chudé, přestárlé, nemocné a jinak postižené obyvatele. Na konci 19. století zde byly umístěny první sbírky nově založeného městského muzea,“ připomněl Vít Příkaský.

Po dostavění nové neorenesanční radnice byla sbírka přestěhována do jednoho z jejích sálů. Po vystěhování sociálně slabých občanů Frýdlantu ze Špitálku došlo k jeho rekonstrukci a budova bude nadále využívána jako jedno z míst prezentace sbírek Městského muzea ve Frýdlantu a k pořádání kulturních akcí.

Zajímavostí jistě je, že při archeologickém výzkumu v prostorách stavby došlo v jedné z místností k nálezu zbytku chlebové pece, která zde byla vystavěna k pečení chleba již před téměř půl tisícem let. Zbytky pece byly v místnosti zachovány a budou prezentovány návštěvníkům. Na nádvoří Špitálku byla vystavěna funkční replika této pece a při konání kulturních akcí si v ní budou moci návštěvníci vyzkoušet pečení chlebových placek či chleba.

 

 

Fotografie z otevření Špitálku si můžete prohlédnout v příloze zprávy: Autorka fotografií Mgr. Alena Švejdová

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky