Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Zachovejte regionální operační programy, vyzvali zástupci regionů vládu

05. 04. 2012

 

Proti plánovanému sloučení sedmi regionálních operačních programů, které slouží k čerpání mnohamiliardových dotací z Evropské unie, se dnes postavili zástupci regionů. Vyzvali vládu, aby nechala samotné kraje, obce a města rozhodovat o svém rozvoji.

"Snaha vlády centralizovat operační programy je cestou, která vrátí regiony, obce i města minimálně o pět let zpátky. Povede k méně efektivnímu jednání, špatnému zacílení na lokální potřeby krajů a administrativnímu chaosu žadatelů o dotace," řekl Zdeněk Semorád, ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod.

Obce, podnikatelé i zájmové spolky se po uvažované vládní centralizaci podle něj dostanou k evropským penězům mnohem později a komplikovaněji než dosud.

Semorád zároveň odmítl, že by vládou uvažovaná centralizace dotačních programů příznivě ovlivnila korupční prostředí spojené s přerozdělováním evropských peněz. Soudy totiž v současnosti řeší rozdělování unijních dotací na severu a jihu Čech.

"Na regiony je naopak v korupčních kauzách více vidět," řekl Semorád.

Zmíněné kauzy podle něj nedokládají, že je špatný systém.

"Dobrou reklamu nám to nedělá. Pokud se ale obvinění prokáží, jedná se spíš o osobní selhání jednotlivců. Ctím ale presumpci neviny," řekl.

Podle krajských reprezentací je regionální model přidělování dotací osvědčený v celé Evropě. Preferují je všechny zakládající státy Evropské unie vyjma Řecka.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588