Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zdravotně dopravní služba KNL má nové sanity

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 16. 09. 2015 15:49
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Vozový park Zdravotně dopravní služby (ZDS) KNL se od středy rozrostl o dvě nové sanitky, které používá liberecká a turnovská nemocnice k převozu raněných, nemocných a rodiček. Celkem se tak počet sanitních vozů KNL zaokrouhlil na dvaceti.

„Jsou to dvě nové převozní sanitky Ford Transit Custom se zvýšenou střechou a sanitní zástavbou. Výhodou nových vozů je větší vnitřní prostor, což nabídne pacientům větší komfort. Předností je také sklopná rampa pro snadnější a bezpečnější naložení imobilních pacientů,“ popsal vedoucí oddělení dopravy Krajské nemocnice Liberec Ing. Aleš Pěnička.

Zdravotně dopravní služba KNL denně přepraví zhruba 75 tisíc pacientů. Jejich převoz do nemocnice nebo z nemocnice předpisují lékaři. Pohyb každé sanitky KNL sleduje GPS modul, který je propojen s navigací pro jednodušší komunikaci s dispečinkem a má tudíž dokonalý přehled o pohybu všech svých sanitek. „Vozidla jsou vybavena transportní technikou – transportními nosítky a infarktovým křeslem od firmy MEDIROL, která patří v současné době mezi nejkomfortnější a nejbezpečnější prostředky pro přepravu pacientů ve zdravotnictví,“ pochvaloval si vedoucí střediska Zdravotně dopravní služby KNL Michal Vondráček. Ve výčtu předností uvádí i klimatizaci pro letní měsíce a naopak samostatnou topnou jednotku v pacientském prostoru pro mrazivé zimní měsíce. „Jedno z vozidel je navíc upraveno pro převoz dvou ležících pacientů, čehož využíváme především při převozech po neurochirurgických zákrocích,“ doplnil Michal Vondráček.

Řidiči ZDS, kteří jsou oblečeni do červenobílých stejnokroků, pomohou pacientům například i s vyzvednutím léků v nemocničních lékárnách nebo prodejně zdravotnických potřeb, takže pacienti odjíždějí z areálu KNL se vším potřebným. V jedné sanitce je možné transportovat najednou několik sedících pacientů nebo maximálně dva ležící. Kromě převozu pacientů zajišťuje ZDS i zdravotní dozor na sportovních a kulturních akcích.

Zdravotní dopravní služba má v současné době celkem 32 řidičů a ročně najela 18 sanitkami zhruba 18 000 kilometrů. Obnova vozového parku je proto naplánována i na příští rok. „Do investičního plánu chceme dát nákup dalších minimálně šesti dalších nových sanitek. Cena jedné se pohybuje okolo jednoho miliónu korun a Krajská nemocnice Liberec je hradí ze svého vlastního rozpočtu,“ uzavřel technický ředitel KNL Ing. Jan Rais, MBA.

Zdroj: KNL

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky