Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zemědělské obchodní družstvo v Brništi oslavilo výročí 50 let svého vzniku

Šírová Květa

  • 30. 06. 2011 11:47

Sdílet článek

Zemědělské obchodní družstvo v Brništi je prosperující a moderní zemědělsko-potravinářskou firmou, největším a nejúspěšnějším chovatelem krůt a krocanů v České republice, ale také špičkovým chovatelem holštýnského černostrakatého skotu. Neméně důležitá je i rostlinná výroba zaměřená na produkci tržních plodin a krmiv, které se pěstují převážně na vlastních pozemcích. V sobotu 25. června oslavilo ZOD Brniště výročí 50 let jeho vzniku. Slavnostního zahájení oslav se zúčastnil také Jaroslav Podzimek, člen rady kraje pro resort zemědělství a životního prostředí.

„Zemědělství prošlo v posledních letech mnoha změnami a ne vždy to byly změny k lepšímu. Využití velkých ploch z hlediska koncentrace výroby, možnost nasazení moderních strojů a tím i nižší náklady jsou vždy lepší, než vracet se zpět a tříštit znovu velké pozemky na malé. Rád bych proto popřál ZOD Brništi další spokojená léta prosperity a aby se jim vyhnuli všechny přídní katastrofy a už jim nic nebránilo v dalším rozvoji,“ řekl úvodu radní Jaroslav Podzimek.

Dceřiná firma PROMINENT CZ s.r.o. je největším zpracovatelem krůtího masa a drůbežích specialit s vlastním velkoobchodem a postupně se rozvíjející sítí maloobchodních prodejen.

„ZOD Brniště bylo založeno v r.1961. Zvláštní pozornost a poděkování zaslouží Jiří Hrubý, který v letech 1968-1971 svými myšlenkami a činy vytvořil důležité základy naší dnešní prosperity. Stejně tak nahlížíme na výsledky práce Pavla Pomikáčka, nejdéle sloužícího předsedy družstva v historii, který provedl družstvo náročným obdobím transformace v devadesátých letech a stál u zrodu nejúspěšnějšího projektu družstva – výroby extrudovaných krmiv pro psy a kočky,“uvedl Petr Kubíček, předseda představenstva ZOD Brniště.

„…přispět k štěstí nové generace, která by neměla poznat existenční útlak a nebyla nucena žít ve stínu neschopných lidí, často charakterově špatných. Charakterním se může stát pouze člověk, který beztrestně může mluvit pravdu a je schopen svoji pravdu obhájit. Inteligence to má o to těžší, že má vyšší odpovědnost, současně je však více závislá existenčně. Její příklad je o to závažnější. Boj proti lži, nevědomosti a pomluvě nebude asi nikdy dobojován a bude nutné, aby slušní lidé se proti těmto neřestem sjednotili a neztráceli odvahu. Prohra na tomto úseku může být jenom zdánlivá. Postupem doby a s odstupem času se lidé naučí rozpoznávat správné a nesprávné zásady.Umí ohodnotit také, kdo v těžkých chvílích neselhal a dočasně uměl i prohrát. Musí být rozdíl mezi těmi, kteří vykořisťují společnost svojí neschopností a zastáváním funkcí na které nestačí a těmi, kteří usilují poctivě o budování zítřku. Učte se z chyb současného vedení. Vědění je moc. Je nutné věřit sobě a mít odvahu nezradit své ideály…“ - tolik z úryvku dopisu p. J. Hrubého, který napsal bývalým kolegům. Jeho moudrá slova jsou i dnes velmi aktuální.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky