Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zemřela držitelka Pocty hejtmana, operní pěvkyně Marcela Machotková

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 12. 2021 07:53

Sdílet článek

Operní pěvkyně – sopranistka, sólistka Opery národního divadla v Praze a opery Divadla F. X. Šaldy v Liberci, držitelka ceny Thálie za celoživotní mistrovství v kategorii opera v roce 2017 a nositelka Pocty hejtmana 2018. Tím vším byla Marcela Machotková,  turnovská rodačka, která zemřela 7. prosince ve věku 90 let.  

„Svou úspěšnou pěveckou dráhu zahájila rodném kraji – první angažmá nalezla jako sólistka opery roku 1960 v libereckém Divadle F. X. Šaldy.  Liberecký soubor byl tehdy v hledáčku pozornosti české operní veřejnosti i kritiky. Zde získala Marcela Machotková své první zkušenosti a vydobyla si své první vavříny. Její barva hlasu a jeho široký rejstřík, dokonalá pěvecká technika ve spojení s přirozeným jevištním půvabem a snahou postihnout po všech stránkách charakter role, jí přinesly obdiv diváků a uznání kritiky," prohlásil hejtman Martin Půta.

V Liberci slavila své první velké úspěchy ve smetanovském a dvořákovském repertoáru, který jí byl nesmírně blízký. Po všech stránkách dokonale zvládla role Mařenky v Prodané nevěstě či Vendulky v Hubičce. V 60. letech hostovala ve Velké Británii či Finsku. V roce 2014 ji byla udělena Cena obce města Turnova a v roce 2017 získala cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru opera, která ji byla předána na jevišti Národního divadla v Praze.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky