Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zrekonstruovaný most v Návarově již naplno slouží

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 29. 07. 2015 16:15
  • Doprava

Sdílet článek

Se začátkem letních prázdnin byl znovu obnoven provoz mostu přes Kamenici v Návarově. Liberecký kraj tak dokončil další z 35. kola staveb financovaných z Regionálního operačního programu Severovýchod. Nový most byl ve středu 29. července slavnostně otevřen za účasti krajského radního pro dopravu Vladimíra Mastníka, zástupců Krajské správy silnic LK, projektantů, zhotovitelské firmy a dalších hostů.

Původní provizorní most byl po více než šedesáti letech používání v havarijním stavu, dřevěné mostiny kryly zkorodované příčné a podélné profily. Jeho nutná rekonstrukce začala v srpnu loňského roku. Stavební práce zahrnovaly demolici mostu a výstavbu nového o třech polích s horní mostovkou. „Stavba probíhala i po dobu zimních měsíců, z technologických důvodů byla přerušena pouze na krátkou dobu. Zhotovitel nám dokončené dílo předal 30. června a od 1. července mohl být most zprovozněn v režimu předčasného užívání,“ říká ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Nosnou konstrukci nového mostu tvoří ocelobetonová předpjatá mostovka o délce 62 metrů, celkem je široký 7,1 metrů a vozovka o šířce 5,5 metrů umožňuje obousměrný provoz. Základní zatížení je 62 tun.

„Jsme rádi, že se most podařilo zprovoznit před letní sezonou. Údolí divoké řeky Kamenice pod zříceninou návarovského hradu a krásná okolní příroda je častým cílem turistů a výletníků. Dokončená stavba nového mostu výrazně přispěla k bezpečnosti silničního provozu,“ dodává krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Rekonstrukci na základě výběrového řízení prováděla společnost FIRESTA - Fišer, rekonstrukce, stavby a.s. za více než 10,5 mil. Kč včetně DPH.  Projekt byl financovaný z Regionálního operačního programu (ROP) NUTS II Severovýchod v oblasti podpory „Rozvoj regionální silniční dopravní infrastruktury“. Uznatelné výdaje ve výši 100% hradila EU.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky