Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zubařů je dostatek, hlavně ve velkých městech

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 03. 2012 16:09

Sdílet článek

 

V Libereckém kraji poskytuje služby více než tři sta zubních ordinací. Většina z nich patří mezi smluvní partnery Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Krajská pobočka VZP ČR pro Liberecký kraj má smlouvu s 224 zdravotnickými zařízeními v oboru stomatologie. Jejich celkový počet v poměru k obyvatelstvu Libereckého kraje je v současné době nad republikovým průměrem. Každé zdravotnické zařízení se v průměru stará o tisíc pět set pacientů. Nejvíce zubařů pracuje pro VZP v okresech Liberec a Jablonec nad Nisou, naopak Českolipsku chybí přibližně tři zubní lékaři.

Česká stomatologická komora společně s VZP v minulosti prověřovala dostupnost stomatologické péče. Zjistila, ve kterých regionech chybějí stomatologové a kde mají noví absolventi možnost otevřít si praxi a uzavřít s VZP smlouvu o poskytování a úhradě zdravotní péče. „V Libereckém kraji jsou lokality, kde dostupnost k zubnímu lékaři není optimální, např. na Frýdlantsku, v některých částech Českolipska a Jablonecka, především v Tanvaldu a v Desné. Větší část kraje přesto nabízí velmi solidní podmínky k ošetření. Navíc péče o chrup není až na výjimky podmíněna akutním neodkladným řešením, takže stávající volné kapacity v Liberci a okolí mohou využity pojištěnci VZP z oblastí, kde zubaři chybějí,“ uvedl ředitel krajské pobočky VZP pro Liberecký kraj Jiří Benedikt.

Celkový objem nákladů VZP vynaložených na zdravotní péči v kraji je necelých šest miliardy korun. Smluvním partnerům v oboru stomatologie loni VZP poskytla úhrady za péči ve výši 308 miliónů korun. V Libereckém kraji je u největší zdravotní pojišťovny registrováno 74 procent obyvatel kraje, což představuje přibližně 330 tisíc lidí.   

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky