Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dny lidové architektury představí vodní mlýny i největší roubenku severu Čech

01. 07. 2019

Vybrané pozoruhodné historické stavby typické pro Liberecký kraj budou moci lidé navštívit již posedmé v rámci Dnů lidové architektury, které se konají o víkendu 13. a 14. července. Návštěvníky čekají komentované prohlídky, ukázky tradičních řemesel, divadelních představení či vystoupení folklorních souborů.

„Tyto objekty se otevírají u příležitosti Dnů lidové architektury po celé republice. Lidé tak mají příležitost obdivovat důmyslné stavby našich předků, kde vše mělo svůj účel a rozhodně se neplýtvalo materiálem ani místem. Některé stavby jsou domy tehdejších bohatých sedláků, ale k vidění jsou i chaloupky, jejichž majitelé měli hluboko do kapsy,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dny lidové architektury nabízí prohlídky a zábavný program ve vybraných technických, řemeslnických nebo hospodářských objektech. Vidět je možno velké usedlosti (Bičíkův statek v Příšovicích, Dlaskův statek v Dolánkách, Boučkův statek na Malé Skále nebo největší roubenku severních Čech — Víseckou rychtu v Kravařích), vodní mlýny (Janatův mlýn, Dolení-Babákův mlýn), chalupy sklářů (Liščí bouda v Kristiánově, Harcubova chalupa v Harrachově), tkalců a soukeníků (Běliště v Železném Brodě) nebo pilníkářů (Červená roubenka v Semilech).

Tradiční technickou stavbou je i vesnická kovárna (skanzen v Dolních Pertolticích). Hrázděnou architekturu zastupuje vesnický dům ve skanzenu v Dolních Pertolticích nebo Führichův dům v Chrastavě. S vesnickou zábavou je spojen Beranův hostinec v Trávníčku a jak správně nahodit udičku? To ukáží v expozici rybářství a rybníkářství v Památníku K. H. Máchy v Doksech.

Výlet po zajímavých stavbách lidové architektury lze spojit s dalšími zajímavými akcemi v Libereckém kraji. Tipy na výlety, kalendáře akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webech www.liberecky-kraj.cz a www.npu.cz nebo na facebookové stránce Liberecký kraj cestou necestou.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324
Mobil: 777 366 889