Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kam za zapadlými vlastenci? Do památníku v Krkonoších

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 18. 09. 2019 00:00

Sdílet článek

Býval to český ostrůvek uprostřed německého obyvatelstva; dnes jsou Paseky nad Jizerou, horská obec na pomezí Jizerských Hor a západních Krkonoš, vyhlášeným letoviskem a zimním střediskem. Za návštěvu zde stojí bezesporu Památník zapadlých vlastenců v budově bývalé místní fary v sousedství kostela sv. Václava z konce 18. století s působivým výhledem na západní Krkonoše.

„Památník se v nedávné době dočkal kompletní rekonstrukce, a to nejen budovy samotné, ale i expozic. Určitě stojí za to do Pasek se vydat,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. Budova, respektive její rekonstrukce, se uchází o cenu v letošní celokrajské architektonické Soutěži Karla Hubáčka; hlasovat pro ni lze na webu https://stavbaroku.lk.

Muzeum vzniklo v roce 1958 díky nadšencům a ochotným dárcům rodinných památek původně jako literární památník věnovaný památce písmáka, houslaře a učitelského pomocníka Věnceslava Metelky, jehož osobností se inspiroval Karel Václav Rais ve svém románu Zapadlí vlastenci.

Roku 1979 došlo k rozšíření expozice o výstavu krkonošské houslařské školy, jejímž zakladatelem byl právě Věnceslav Metelka. Bohatá sbírka hudebních nástrojů vede od zakladatele školy až po žijící houslaře slavných rodů Pilařů a Špidlenů. Novou praktickou součástí je expozice Jak se rodí housle, která prezentuje za pomoci trojrozměrných předmětů, textů a fotografií postup stavby nástroje od hrubého klínu po hotové dílo.

Sbírky muzea současně připomínají historii, řemesla a průmysl obce od 19. do poloviny 20. století. Nechybějí odkazy na divadelní a hudební tradici obce. V muzeu je možno vidět dva tkalcovské stavy v činnosti nebo můžeme nahlédnout do tajů soustružnického řemesla. Dokladem lidového umění je pohyblivý betlém bratří Škrabálků z počátku 20. století. Od roku 1980 muzeum zřizuje Správa Krkonošského národního parku.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky