Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj přispěl na obnovu podstávkového domu v Křižanech

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 04. 12. 2019 00:00
  • Magazín

Sdílet článek

Pozoruhodnou část regionální historie představuje podstávkový, částečně roubený dům z poloviny 18. století v Křižanech. Po většinu své existence sloužil jako obecná škola — takzvaná jednotřídka. Během let však zchátral; letos započala za podpory Libereckého kraje rozsáhlá rekonstrukce.

„Podstávkové domy jsou typické pro příhraniční oblasti našeho kraje s přesahem do Saska, kde jsou hojně zastoupené, a také do Polska. Tradiční lidovou architekturu je třeba chránit a pomáhat jejím majitelům udržet ji v dobrém stavu, abychom si uchovali odkaz našich předchůdců. Snažíme se o to z našeho dotačního fondu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nejprve bylo nutné vzhledem k havarijnímu stavu rozebrat a znovu sestavit zhruba sto let starý přístavek a suchý záchod neboli prevét. U přístěnku byla narušená podezdívka, do které zatékalo, záchod měl narušenou statiku a hrozilo jeho zřícení.

Po demontáži bednění přístěnku majitel znovu vyzdil kamennou podezdívku z původního zdiva a cihel. Po rozebrání prevétu vyzdil zídku z pískovcových štuků a opět sestavil konstrukce a bednění. Stříšku přístěnku pokryl falcovaným plechem, toaletu střešní krytinou.

Pak se teprve přešlo k samotné rekonstrukci hlavní střechy domu včetně komínů. Po demontáži krytiny z břidlice, krytiny z dřevěných šindelů a očištění střech se provedly opravy střešní konstrukce, namontoval se rošt krytiny, dřevěné závětrné a podhledové lišty. V poslední fázi opravy střecha dostala novou krytinu, plechové žlaby a sněhové zábrany.

„Dům čeká oprava severního štítu, vybudování domovní čističky odpadních vod, nových rozvodů vody a částečně elektřiny. Veškeré rozvody jsou kvůli historické dlažbě uprostřed domu vedeny okolo stavby venkem. V nejbližších dvou letech bude nutné vyměnit dožité části roubení a podstávky na jižní, světnicové straně domu a kompletně zrekonstruovat všechna okna a dveře,“ doplnil majitel objektu David Landštof.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky