Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj zašle ministerstvu průmyslu a obchodu dopis se žádostí o odpis zásob výhradního ložiska na Tlustci

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 19. 02. 2020 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Liberecký kraj prověřuje, zdali může podat návrh na odpis ložiska kamene na Tlustci a případně za jakých podmínek. Podle kraje těžba ohrožuje obecné zájmy a nesouhlasí s ní ani řada obcí. Samospráva proto zašle ministerstvu průmyslu a obchodu dopis se žádostí o odpis zásob na kopci Tlustec.

„Na lednovém zastupitelstvu jsem byl pověřen předložit na další jednání materiál týkající se toho, zda může Liberecký kraj podat návrh na odpis ložiska kamene na Tlustci. Zákonné podmínky nám to jako samosprávě samostatně neumožňují, proto oslovíme ministerstvo průmyslu a obchodu oficiálním dopisem,“ uvedl Jiří Löffelmann, člen rady kraje pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova.

V pátek 10. ledna 2020 obdržel Krajský úřad Libereckého kraje (KÚ LK) rozhodnutí ministerstva životního prostředí o odvolání k rozhodnutí podle zákona o ochraně přírody ve věci udělení výjimky ze zákazů daných k ochraně zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů pro záměr „Hornická činnost v dobývacím prostoru Luhov“. Ministerstvo životního prostředí tímto svým rozhodnutím potvrdilo předchozí rozhodnutí krajského úřadu o udělení zmíněné výjimky.

Odbor životního prostředí a zemědělství KÚ LK povolil výjimku proto, že při svém rozhodování neshledal zákonné důvody, které by vedly k jejímu neudělení. „Upozorňuji, že se jedná o výkon státní správy, tedy úředníků, nikoli samosprávy, tedy politiků. Liberecký kraj nadále plně respektuje zájmy měst a obcí v okolí lokality Tlustec a trvá na podmínkách a opatřeních, které jsou uvedeny ve schváleném návrhu dokumentu Regionální surovinová politika Libereckého kraje. Jde o kladné stanovisko všech dotčených obcí, vybudování silničního obchvatu obce Luhov a dominantní využívání železniční dopravy,“ dodal radní Löffelmann.

„Těžba na Tlustci v plánovaném rozsahu a s ní související doprava poničí krajské silnice v širokém okolí. Brniště, ale i Jablonné v Podještědí či Velký Valtinov a Mimoň těžební práce negativně ovlivní, což je pro mě jako hejtmana Libereckého kraje naprosto nepřijatelné,“ dodal hejtman Martin Půta.

 

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky