Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lomnice nad Popelkou obdržela sto tisíc korun za vítězství v krajském kole soutěže Historické město roku 2018

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 07. 2019 00:00

Sdílet článek

Stotisícovou odměnu získalo od Libereckého kraje město Lomnice nad Popelkou. Jde o příspěvek za vítězství v krajském kole programu Regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2018, který každoročně vyhlašuje Ministerstvo kultury.

„Lomnice nad Popelkou se opravdu o své památky stará. Mají tu zrekonstruované Karlovské náměstí, muzeum, nádhernou zvonici s dvěma nově odlitými zvony a jedním zrestaurovaným a další zajímavosti. Velmi oceňuji, že pro vedení města není tato péče až poslední v řadě, co se rozpočtu města týče. Takový postoj rozhodně není běžný ani v daleko větších městech. O to víc si toho vážím,“ prohlásila Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Lomnice nad Popelkou patří mezi města, která se dlouhodobě aktivně zapojují do Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Navzdory tomu, že patří mezi menší města s omezeným rozpočtem, podařilo se zde v uplynulých letech dlouhodobou a koncepční prací výrazně zlepšit vzhled městské památkové zóny.

Město si zasloužilo ocenění zejména za rozsáhlou opravu muzea, hlavního městského hřbitova a navrácení dvou nových zvonů do dřevěné zvonice a rekonstrukci stávajícího třetího zvonu. Lomnice nad Popelkou neustále pokračuje ve snaze o zlepšování péče o městskou památkovou zónu a navazující veřejné prostory, jako je například obnova Karlovského náměstí. V neposlední řadě Liberecký kraj ocenil intenzivní a kvalitní publikační činnost městské samosprávy a značný podíl finančních prostředků z rozpočtu města, který je věnován systematické obnově a vylepšování prostředí MPZ.

Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón je dotačním titulem Ministerstva kultury České republiky určeným k obnově kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech českých historických měst.

Čerpat finanční prostředky z programu regenerace mohou jen města, která mají zpracován vlastní program regenerace a na obnovách památek se podílejí finančně spolu s jejich majiteli.

V pracovních komisích programu regenerace některých měst jsou činní i zástupci Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky