Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Méně známé, ale zajímavé místo kraje: hrobka Harrachů v Horní Branné

04. 07. 2019

Řadu neznámých nebo méně známých, ale přesto náramně zajímavých míst se může pochlubit Liberecký kraj. Dalším, které se k nim řadí, je Harrachovská hrobka v Horní Branné, postavená v byzantském a renesančním slohu.

Stavba hrobky začala roku 1840, její vysvěcení se uskutečnilo o třicet let později. Tvoří ji dva souosé pravidelné osmiboké hranoly o nestejné výšce. Vstupní portál je bohatě zdobený pásy pletenců a palmet.

Vnitřní stěny osmiboké stavby jsou vykládané černými mramorovými deskami, na kterých nse objevují zlatým písmem vytesané tituly jednotlivých zde pohřbených členů rodu. Patrně nejznámějším je osvícený šlechtic Jan Nepomuk hrabě Harrach. Posledním Harrachem pohřbeným v Horní Branné je jeho syn Otto Harrach.

„Rod Harrachů po sobě zanechal hluboké stopy, a to nejen v různých hospodářských oborech, ale i v kultuře. Byli známými mecenáši. Zasloužili se o stavbu Národního divadla nebo o činnost muzeí a galerií. Jejich významu a postavení odpovídá také výstavnost hrobky v Horní Branné, která určitě stojí za zastavení,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V současnosti slouží kaple především jako obřadní síň. Konají se tu poslední rozloučení se zesnulými. Čas od času probíhají v hrobce také koncerty.

Jna Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 324
Mobil: 777 366 889