Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Muzejní noc připomene 115 let od založení jabloneckého Muzea skla a bižuterie

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 13. 05. 2019 00:00

Sdílet článek

 

Letošní Muzejní noc se v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou ponese v duchu oslav 115 let od založení muzea.

Oslavy výročí zahájíme v 18 hodin před budovou muzea společným vypuštěním 115 balónků v muzejních barvách,“ řekla ředitelka muzea Milada Valečková.

Na tuto symboliku naváže i celý program připravený v budově dříve exportního domu Zimmer & Schmidt.

Na prohlídkové trase budou rozestavěny panely připomínající důležité milníky z naší historie. Na ně naváže kvíz, na němž
si budou moci návštěvníci ověřit, jak jsou všímaví. Za správné vyplnění získají dárek,“
dodala organizátorka Muzejní noci Marie Víšková. Velkým lákadlem bude jistě také čerstvě otevřená výpravná výstava Cesta do Indie, kde si můžete třeba vyzkoušet, jak se obléká sárí.

Muzejní noc doprovodí též rytmy saxofonového kvarteta Josefa Žemličky, které pro připomenutí doby vzniku muzea nabídne skladby ze začátku 20. století, ale také melodie let třicátých, šedesátých až po písně z nejslavnějších muzikálů. K muzeu neodmyslitelně patří již o roku 1963 také „Liščí bouda“ na Kristiánově, která hned v sobotu po muzejní noci zahájí svou další sezónu. Jako pozvánku k návštěvě muzeum připravilo loutkovou pohádku o kristiánovském čaroději Tamannovi v podání souboru Toy Machine.

Tvůrčí dílna bude lákat k výrobě jednoduchého přívěšku s motivy muzea. „Návštěvníci si do něj mohou vybrat, vystřihnout
a vložit jeden z mnoha muzejních obrazových motivů nebo použít kamínky a korálky pro zdobení dle vlastní fantazie“
, uvedla muzejní edukátorka Milena Zachařová. A pokud budete třeba spěchat na historický autobus, můžete si pro radost alespoň koupit muzejní štěstíčko.

Muzejní noc pod Ještědem začíná v Muzeu skla a bižuterie (i dalších zapojených institucích ve Vratislavicích a v Liberci) v pátek 17. května od 18 hodin a jako správná oslava se protáhne až do půlnoci. Vstup je zdarma. Nezapomeňte přijít už v 18 hodin a vypustit svůj „výroční“ balonek!

V muzeu si můžete také pořídit snímek a sdílet atmosféru na #muzeumjablonec nebo #muzejninoc.

A pokud si v pátek nestihnete všechno prohlédnout, na muzejní noc navazuje Mezinárodní den muzeí (slaví se již od roku 1977 vždy 18. května). A to bude vstup do celého muzea opět zdarma, stejně jako na Kristiánov. Tak toho nezapomeňte využít!

 

Časový harmonogram:

18:00 – Slavnostní zahájení vypuštěním 115 balónků s logem muzea

18:30, 19:30, 20:30 a ve 22:30  - Zámecké saxofonové kvarteto

19:00, 20:00, 21:30 – loutkové představení O velikém čaroději

 

Partneři akce: Ministerstvo kultury ČR, Liberecký kraj, Město Jablonec nad Nisou, mediálním partnerem je Hit Rádio FM

TZ: Muzeum skla a bižuterie

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky