Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

O Libereckém kraji se píše po celém světě

30. 11. 2018

Liberecký kraj využívá všechny možné způsoby sebeprezentace doma i v zahraničí. Kromě tradičních veletrhů, kterých v roce 2018 absolvovali zaměstnanci oddělení cestovního ruchu celkem 19, uspořádal kraj ještě téměř dvě desítky presstripů pro 134 novinářů, bloggerů, TV redaktorů, uživatelů instagramu a kanálu youtube.

V zimní sezóně dorazili novináři z Dánska, kteří si kromě tradičního lyžování vyzkoušeli i jízdu na skútru a v kočáře taženém koňmi. Jaro patřilo ruské televizní redaktorce, které objevovala se svým týmem krásu českého skla a bižuterie.

Během jedné z největších akcí cestovního ruchu Travel Trade Day, kterou Liberecký kraj spoluorganizoval, byly připraveny 3 poznávací cesty po kraji pro více jak 60 novinářů a nákupčích z celého světa. Podobný program absolvovali i účastníci TBEX konference, která se uskutečnila v srpnu v Ostravě. Liberecký kraj hostil následně 10 úspěšných bloggerů a uživatelů instagramu ze Skotska, Anglie, Indie, Španělska a Ameriky.

„Zahraniční presstripy organizujeme společně se zahraničními zastoupeními agentury Czechtourism, která udělá akvizici na novináře a my následně uskutečníme program v území ve spolupráci s našimi partnery,“ uvedla Květa Vinklátová, radní resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Je to pro nás velká pomoc. Ačkoliv děláme průzkumy, nemůžeme ve 3 lidech, kteří na oddělení cestovního ruchu působí, vše pokrýt,“ dodala Vinklátová.

Tradičně kraj navštěvují novináři z Polska a Německa, kteří přijíždí opakovaně a vždy se snaží najít něco nového. Novinkou pro kraj byla delegace ze Španělska v září letošního roku, která kromě neopominutelné návštěvy Ještědu vyzkoušela jízdu na koloběžce a obdivovala skalní města Českého ráje. Nejdál to měly dvě skupiny novinářů z Japonska během října, z nichž někteří byli v Evropě vůbec poprvé.

Vánoční téma ukazoval kraj novinářům z Rakouska a Švýcarska. S tématem skleněné Vánoce se novináři podívali za výrobou vánočních ozdob do Poniklé, Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, největšího bižuterního centra ve střední Evropě – Palace Plus v Jablonci nad Nisou, zkusili si zdobit perníky v kavárně Union v České Lípě či navštívili muzeum betlémů v Kryštofově Údolí a sklárnu v Lindavě. „Ostatně „sklářský presstrip“ patří mezi mediální stálice. Pro rok 2019 chystá kraj další zaměření presstripů a bude nabízet i jiné aktivity v podobě rodinné turistiky a aktivní dovolené. V současné době již připravujeme první zimní presstripy pro holandské a polské novináře,“ uzavřela Vinklátová.

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307