Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Polevsko — sklářská obec v Lužických horách

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 12. 2019 00:00
  • Magazín

Sdílet článek

Po celém světě proslavilo oblast Novoborska zpracování skla. Jedním z center sklářství bývala i obec Polevsko, jež leží asi tři kilometry severozápadně od Nového Boru na úpatí Lužických hor, v údolí mezi Polevským a Medvědím vrchem. Návštěvníky upoutá celou řadou historických památek.

„Novoborsko je pro turisty velice zajímavá lokalita. Na každém kroku je vidět sklářská tradice, nachází se zde řada památek, a daří se tu také pěší turistice i cyklistice,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

První zmínka o obci je zaznamenána v Lipské městské knize z roku 1461, další dochované zápisy jsou z let 1471 až 1481 od písaře Gregoria. V roce 1683 udělil majitel panství Hroznata z Kokořova první cechovní privilegia pro zdejší zušlechťovatele skla — malíře, rytce a brusiče.

V 17. století se tu usídlili skláři z Bavorska a Slezska, kteří pracovali v místní huti nacházející se na svahu vrchu Klíč. Polevsko se stalo jedním z prvních středisek obchodu se sklem, přičemž vývoz českého skla za hranice prováděli anonymní obchodníci či samotní huťmistři.

Z kulturních památek se v obci dochoval kostel Nejsvětější Trojice z počátku 18. století, socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1838, barokní socha Panny Marie z roku 1746, socha Krista z roku 1736, v západní části obce stojí kaplička z roku 1900. Dále se ve středu obce dochoval ucelený soubor patrových roubených domů, které jsou dokladem místní lidové architektury.

V roce 2013 získalo Polevsko za vybudování naučné stezky Za polevskými obry v soutěži Vesnice roku ocenění v podobě Zelené stuhy za péči o zeleň a životní prostředí.

Kam ještě vyrazit na výlet nebo za zajímavou událostí? Tipy, přehledy akcí, možnosti ubytování a další zajímavosti se nalézají na webu www.liberecky-kraj.cz, na YouTube prostřednictvím kanálu Region Liberec nebo na facebookové stránce Liberecký kraj — cestou necestou. Zážitky pak lze sdílet na Instagramu pod hashtagem #regionliberec.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky