Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Společné jednání krajských radních s jabloneckými protějšky přineslo plodnou debatu na dopravní či zdravotnická témata

21. 01. 2020

Členové Rady Libereckého kraje a statutárního města Jablonec nad Nisou se dnes sešli na společné schůzi v budově jablonecké radnice. Kromě nového terminálu a prodloužení tramvajového spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se projednával například případný vstup Libereckého kraje do majetkové struktury jablonecké nemocnice či záměr vybudování nové výjezdové základny záchranné služby v jejím areálu. Na řadu přišlo i řešení uzavírky křižovatky Rádelský mlýn a varianty objízdných tras. Z kulturních okruhů se diskuze stáčela k projektu Křišťálové údolí.

„Jsem rád za každé podobné setkání, kde se hledá řešení společných problémů. Tím hlavním je například spojení města Liberec a Jablonec nad Nisou tramvajovou linkou. Ročně přispíváme na její provoz 25 milionů a do budoucna bychom se nebránili, kdybychom se stali jejím objednatelem. Hovořili jsme také o křižovatce Rádelský mlýn, kde se chystá rozsáhlá rekonstrukce. Základní myšlenkou je zvýšit bezpečnost a odbourat zde křížení, které způsobovalo dopravní nehody. Plánovaná délka omezení dopravy na tři stavební sezony a objízdné trasy, které navrhuje Ředitelství silnic a dálnic České republiky, jsou jen těžko akceptovatelné. Je jasné, že řidiči kamionů budou mít tendenci zkrátit si cestu a některé komunikace nejsou pro takovou zátěž připravené. Chci se proto sejít s generálním ředitelem Radkem Mátlem a pozvat i starosty a primátory dotčených obcí a měst,“ uvedl hejtman Martin Půta. Rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn by měla začít letos v březnu a trvat zhruba do léta roku 2022.

Stranou jednání nezůstala ani letos plánovaná výstavba dopravního terminálu v Jablonci, na kterou bude město čerpat dotaci z IPRÚ Liberec – Jablonec nad Nisou. „Je to pro nás zásadní a finančně velmi náročná stavba, kterou bychom nebyli schopní bez dotace zrealizovat. Proto vítáme podporu kraje,“ vysvětlil primátor statutárního města Jablonec nad Nisou Jiří Čeřovský.

Dalším bodem společné schůze byl případný majetkový vstup Libereckého kraje do jablonecké nemocnice a nová výjezdová základna záchranné služby. Současné prostory jsou nevyhovující, a proto se nabízí varianty vybudovat je tzv. na zelené louce či vhodně přestavět stávající komplikovaný výjezd v ulici Nemocniční u bowlingu.

Minulý rok se dobře ujal projekt Křišťálové údolí, proto radní Květa Vinklátová na závěr předložila návrh na spolupráci s Jabloncem nad Nisou v této oblasti. To může jakožto město skla a bižuterie navázat na dlouholetou tradici sklářství. Bižuterie zde má silnou pozici a mohl by zde vzniknout významný a stálý turistický produkt.

TZ ve spolupráci se statutárním městem Jablonec nad Nisou

Mgr. Filip Trdla
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307