Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Stezku mezi skalami vyzdobili landartoví umělci

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 21. 08. 2018 00:00

Sdílet článek

Do jiného světa se dostanete v Brništi, když projdete starou stezkou mezi skalami, kudy naši předci jeli s povozy na pole. Ve společném projektu Podralského nadačního fondu ZOD a Naturschutzzentrum Neukirch tu v sousedství areálu Lesního Zátiší tvořilo osm umělců při projektu Tvoření ve skalách a Den našich spolků. Projekt podpořil Euroregionem Nisa z Fondu malých projektů.

„Už původní stezka pro povozy místních sedláků dýchá historií a životem našich předků. Vytvořit zde díla, ve většině tesaná přímo do pískovcových skal, byl skvělý nápad. I objekty pomíjivého charakteru jsou velmi zajímavé a místo rozhodně stojí za návštěvu,“ zhodnotil hejtman Martin Půta po projití mezi skalami v Brništi.

Čeští a němečtí umělci společně tvořili landartové objekty a sochy na nově vznikající landartové stezce v pískovcových skalách letos v červnu a červenci. Tvoření vyvrcholilo v rámci Dne spolků na začátku srpna, kdy stezku slavnostně otevřeli a vyhodnotili nejzajímavější díla. Vítězem tvoření se stal Andreas Stegemann s manželkou Kerstin. V rámci stezky organizátoři akce odkryli a zpřístupnili takřka zapomenutá kaplička z roku 1810. Na tvoření umělců budou v budoucnu navazovat další projekty, které budou celou stezku dále utvářet.

Na 1. ročníku srpnovém festivalu se podílely všechny spolky Brniště, Luhova, Velkého Grunova a Podralského nadačního fondu ZOD, který letos slaví 10. výročí svého založení.

Definice land art: Land art je umělecký směr 60. let, který vznikl v USA. V užším smyslu slova nepatří k zahradnímu umění, ale v současné krajinné architektuře se dodnes používají prvky land artu. Hlavně tam, kde se používají skulptury a objekty z organických a anorganických materiálů. Umělci tohoto směru se obrátili proti komerčnímu umění a měli záporný postoj k výrobě umění, které je v galeriích a muzeích. Namísto toho tvořili umělecká díla na přírodních místech, která jsou těžko dostupná a nepřetvořená zásahem člověka. Díla Land artu někdy působí svou monumentalitou. Umělci využívají intenzitu vnímání a přírodní zkušenosti pozorovatelů s efekty vznešenosti v přírodě a pracují s jednoduchými formami. (zdroj wikipedia.org)

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky