Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Stovky figurek, hrady i rybníky. Výstava přiblíží osudy betlému z Ferdinandova

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 02. 12. 2019 00:00
  • Magazín

Sdílet článek

Rekonstrukci jedinečného vánočního lidového díla mapuje nová výstava ve vstupním vestibulu Krajského úřadu v Liberci. Její vernisáž se koná v pondělí 2. prosince v 16 hodin a návštěvníky na dvaceti panelech blíže seznámí s osudy betléma, který během bezmála třiceti let vytvořil Gustav Augsten z Ferdinandova.

Pohyblivý betlém se rodil v letech 1911 až 1938 a do dnešní doby se zachovalo přes 320 figur pohyblivých i nepohyblivých postav a zvířat a 150 stromů. Betlém obsahuje i selská stavení, hrady, řemeslné dílny, vodopády a rybníky.

„Betlémy z různých materiálů, které vytvářeli naši předkové, jsou nejen dokladem jejich zručnosti a nápaditosti, ale často nesou také zprávu o životě na venkově a představují například i dnes již zaniklá řemesla,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Gustav Augsten se do Ferdinandova přistěhoval v roce 1911 a provozoval restauraci Waldfrieden, známou dnes pod názvem U Cimpla. Zároveň byl mechanikem, řezbářem a malířem. Na stavbě betlému se spolu s ním podíleli doposud neznámí místní dřevosoustružníci, malíři, elektrikáři, zámečníci a další řemeslníci.

Augsten udržoval betlém až do své smrti v roce 1949. Poté nastalo období zkázy: část figur byla ukradena a rozprodána, zbytek rozšlapán a jinak devastován. Od roku 1987 probíhá pokus o jeho záchranu.

Výstavu, která bude k vidění do konce prosince, připravil spolek Český svět. „Betlém může být inspirací pro nové tvůrce, kteří se v kraji pod Jizerskými horami opět objevují,“ dodal za spolek Milan Maršálek.

Den po pondělní vernisáži se ve vestibulu krajského úřadu uskuteční od 17.30 zahájení další výstavy s betlémářskou tématikou. Ta představí adventní tvorbu členů výtvarných kurzů z Domu dětí a mládeže Větrník v Liberci. Velká část bude věnovaná například zpracování betlémů různými technikami.

Sdílet článek

Zpět

Další aktuality

Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky