Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V liberecké knihovně bude k vidění výstava podještědských lidových oděvů

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 04. 03. 2019 00:00

Sdílet článek

V Krajské vědecké knihovně v Liberci bude ve dnech 7. až. 28. 3. 2019 výstava podještědských lidových oděvů, kterou připravilo Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé ve Světlé pod Ještědem ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci.

Výstava je příležitostí představit veřejnosti vzácné krojové památky, dokud úplně nezmizí z povědomí současné společnosti, a vzpomenout v tomto roce dvojího výročí. Letos si připomínáme 50 let od založení našeho Sdružení  a dále v tomto roce uplyne 120 let od smrti Karoliny Světlé. Slavná spisovatelka nebyla jen spisovatelkou, ale také pilnou sběratelkou národopisného odkazu, pověstí, pověr, pranostik, nářečí, zvyků a také tradičních oděvů, které věrně popsala ve svých románech a povídkách. Součástí výstavy jsou panenky představující různé společenské vrstvy a oblečené věrně dle popisu v jejích dílech. Na vernisáži bude předvedena krátká ukázka z povídky Kantůrčice, ve které spisovatelka zachytila staré pověry a půvabnou naivitu vesnických lidí dávných dob. Uchovávání místních tradic a připomínka díla Karoliny Světlé patří mezi hlavní činnosti našeho Sdružení, které můžeme výstavou přiblížit veřejnosti.

Za výbor Sdružení Ivana Němečková.

TZ: Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky