Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V mezinárodní soutěži OPRAVÁŘ JUNIOR 2018 zvítězili žáci z Vysokého nad Jizerou

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 22. 05. 2018 00:00
  • Školství

Sdílet článek

OPRAVÁŘ JUNIOR 2018 je mezinárodní soutěž pro žáky lesnických učebních oborů. Finále 5. ročníku se konalo ve dnech 16. – 17. května na Integrované střední škole (ISŠ) ve Vysokém nad Jizerou. Unikátní soutěže se zúčastnily tři týmy z České republiky a jeden ze Slovenska. První místo v soutěži jednotlivců i družstev obsadili žáci z pořádající školy.

„Rozvoj učebních oborů patří k důležitým oblastem podpory Libereckého kraje. Těší mě, že se tato soutěž stala tradiční záležitostí s mezinárodním charakterem,“ uvádí Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti, který soutěž ve čtvrtek 16. května ve Vysokém nad Jizerou zahájil.

Kromě vědomostního testu připravili organizátoři pět praktických disciplín. Jednotlivých disciplín soutěže OPRAVÁŘ JUNIOR se účastnili vždy tři žáci oboru Opravář lesnických strojů. Jednalo se o soutěžící z Integrované střední školy Vysoké nad Jizerou, Střední odborné školy lesnické a strojírenské Šternberk a Střední odborné školy Nové Město na Moravě. Za Slovenskou republiku soutěžili žáci ze Střední odborné školy lesnické Tvrdošín.

Své manuální dovednosti prokazovali žáci při svařování, ručním zpracování kovů, při výměně a vyvážení pneumatiky či montáži a demontáži řezné části motorové pily. Poslední disciplínou byla jízda na traktoru Zetor 7711 s vlekem. Žáci museli bezchybně projet zhruba 80 metrů dlouhou dráhu. Na jednotlivých stanovištích se hodnotil nejen čas, ale také přesnost provedení. Komise měřila, jak daleko od tyčí tvořících dráhu vozidlo projede či zda se jich nedotýká. U výměny pneumatiky zase její správné nahuštění.

V soutěži jednotlivců se na prvním místě umístil Radim Sojka z ISŠ Vysoké nad Jizerou, na druhém Maroš Strežo ze Slovenska a na třetím David Pěnička z ISŠ Vysoké nad Jizerou. V soutěži družstev obsadil první místo tým ISŠ Vysoké nad Jizerou, druhé slovenský zástupce z Tvrdošína, třetí zástupci ze školy v Novém Městě na Moravě a čtvrté tým ze Šternberka.

Soutěž pořádá každý rok jiná škola. Příští rok ji bude připravovat Nové Město na Moravě. Celkový počet škol z České republiky, které mají obor Opravář lesnických strojů a mohly by se do soutěže zapojit, je šest. Záleží však na každé škole, zda tým do soutěže nominuje,“ uzavírá Petr Tulpa.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky