Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na zimu jsme připraveni, hlásí silničáři

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 27. 10. 2016 11:32
  • Doprava

Sdílet článek

Krajští silničáři jsou připraveni na příchod zimního období a s ním spojené údržby komunikací. Sjízdnost budou zajišťovat na 2077 kilometrech silnic II. a III. třídy po celém území Libereckého kraje. Plán zimní údržby, který schválila rada kraje 18. října, jasně určuje postupy prací, pořadí důležitosti silnic, dobu výjezdů techniky i použití technologie. Zimní období začne podle zákona už 1. listopadu a skončí 31. března 2017.

Sjízdnost a údržbu silnic II. a III. třídy bude podle smlouvy provádět společnost Silnice LK a.s. Ve skladech má v současné době připraveno 12.000 tun soli, 26.800 tun inertního posypu a 155. 000 litrů solanky. „Stejně jako v předchozích letech i letos došlo k rozšíření chemického posypu na úkor zdrsňovacího. Konkrétně se toto opatření týká silnic III. třídy v okolí obce Šimonovice,“ upřesňuje ředitel Silnic LK Petr Šén.

Zimní údržba je rozdělena podle důležitosti. Silnice I. třídy a dopravně důležité silnice II. třídy by v celé šířce a délce měly být uklizeny do tří hodin. Zbývající úseky silnic II. třídy do šesti hodin a ostatní silnice III. třídy udržované zpravidla jen pluhováním do dvanácti hodin. Kvůli velmi malému dopravnímu významu nebude zimní údržba zajišťována asi na 70 kilometrech. „Na základě požadavku obce se v letošní sezóně bude nově udržovat také úsek silnice III/2955 mezi obcí Horní Branná a křižovatkou se státní silnicí I/14,“ dodává krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Zimní údržba státních silnic I. třídy v zimním období 2016/2017 na území Libereckého kraje bude zajištěna na základě smlouvy mezi Ministerstvem dopravy ČR a Sdružením ESAT (společnosti EUROVIA CS, a.s., Silnice LK a.s., AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., Technické služby města Liberce). Jedná se o zhruba 390 kilometrů silnic a jejich údržba není součástí plánu zimní údržby.

„V rozpočtu Libereckého kraje je na zimní údržbu do konce letošního roku alokováno cca 37,3 mil. Kč, pro rok 2017 je v návrhu rozpočtu částka 125 mil. Kč,“ říká radní Mastník.

V případě, že vznikne zimní povětrnostní situace mimo zimní období stanovené zákonem, zmírňují se závady ve sjízdnosti komunikací bez zbytečných odkladů. Podrobnější informace o zimní údržbě, včetně kontaktů na dispečery zimní údržby jsou k dispozici na internetových stránkách kraje: http://doprava.kraj-lbc.cz/Dokumenty-odboru-dopravy/zimni-udrzba-silnic-v-libereckem-kraji.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky