Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Benefice pro hospic v liberecké galerii vynesla přes 44 tisíc Kč

24. 03. 2014

Nedělní, již tradiční Benefice pro hospic, kterou pořádala Hospicová péče sv. Zdislavy ve velmi krásných prostorách nově otevřené Oblastní galerie „Lázně“ na Masarykově třídě v Liberci, vynesla na vstupném 44 250 Kč.

Jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů hospicových služeb v našem regionu použije získané peníze podle ředitelky Taťány Janouškové na podporu služeb Hospicové péče sv. Zdislavy, včetně příprav na provozování budoucího lůžkového hospice od roku 2015.

V průběhu večera, nad nímž převzal záštitu hejtman LK Martin Půta, a kterého se zúčastnil krajský radní pro sociální péči Petr Tulpa, primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl, zástupci Nadace Lasvit z Nového Boru a řada dalších hostí slyšelo na 150 posluchačů skvělý pop i jazz v podání mladých zpěváků velmi úspěšného sboru  Akcent, který se se sbormistryní Helenou Krasnickou - Ošancovou právě chystá na festival do Švýcarska.

Stejně tak příjemně překvapil svým neotřelým aranžmá evergreenů 20. a 30. let profesionální sextet Růže mezi trním. Zajímavé bylo i úvodní vystoupení pozounového kvarteta liberecké ZUŠ, který zahrál několik skladeb na ochozu hlavního sálu.

Podle Petra Tulpy kraj v současné době vybírá zhotovitele na výstavbu kamenného hospice v areálu bývalého kojeneckého ústavu v Liberci.

„Pokud vše proběhne bez problémů a budeme moci letos začít stavět, mohlo by se zahájit provoz na podzim příštího roku,“ řekl radní.

Lůžkový hospic bude prostřednictvím zdravotní a sociální služby pečovat o pacienty trpící nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo konečném stádiu. Cílem paliativní péče, která je komplexem zdravotní a sociální složky, je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým. Paliativní péče je založena na multiprofesní spolupráci a integruje v sobě lékařské, ošetřovatelské, psychologické, sociální a spirituální aspekty.

Primátor Jablonce Petr Beitl potvrdil, že jeho město se přihlásilo k financování provozu lůžkového hospice.

„Podporu kamennému hospici jsme již několikrát vyjádřili a věřím, že tomu tak bude i nadále, a solidární budou obdobně i dalších města a obce našeho kraje,“ řekl primátor.

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588