Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

ČEZ Jizerská 50 se uskuteční. Bez ohledu na sněhové podmínky

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 28. 12. 2015 08:18
  • Rozvoj

Sdílet článek

Už o druhém lednovém víkendu se v Bedřichově uskuteční tradiční ČEZ Jizerská 50. A stejně jako v předchozích letech musí mít závodníci i pořadatelé pevné nervy při čekání na přírodní sníh, protože jeho nedostatek komplikuje přípravy závodu. O víkendu 8.-10. ledna 2016 se však závodit bude.

„Neustále sledujeme předpovědi a máme i vlastní analýzy, jak se bude situace vyvíjet. Aktuální počasí nám nepřeje, nicméně víme, že na přelomu roku vždy dochází ke změně rázu počasí a podle dlouhodobých výhledů nebude rok 2015 výjimkou,“ říká Martin Koucký, předseda Skiklubu Jizerská padesátka. „Na přípravu závodu se soustředíme naplno a k tomu v posledních letech patří i práce s krizovými variantami.“

Scénář počítá se čtyřmi různými variantami. První předpokládá, že bude dostatek sněhu a závod se uskuteční ve své klasické variantě bez jakýchkoliv omezení. Druhá varianta předpokládá nucené změny na trase podobně jako v roce 2015, kdy se po bleskové oblevě ocitla část trati pod vodou. Ve třetí variantě na závodníky čeká kombinovaný závod – část jej zdolají po svých, část na lyžích – v závislosti na množství sněhu. Čtvrtá varianta uvažuje situaci, kdy v Jizerských horách nebude žádný sníh – v takovém případě se všechny víkendové závody uskuteční jako běžecké. Možností je také oddělení závodu elitních závodníků a jeho uskutečnění v náhradní lokalitě, na krátkých okruzích.

V případě, že dojde na variantu beze sněhu, bude každý den k dispozici závodní běh na 10 km a zároveň bude zachována hlavní trasa dne, tzn. v pátek 30 km, v sobotu 25 km a v neděli 50 km v závislosti na počasí. Výběr trasy na 10 km nebo hlavní trasy dne bude čistě volbou závodníka. Pro závodníky bude vždy zajištěn maximální servis, který patří k zimnímu závodu – od občerstvení na trati i v cíli, přes úschovnu a převlékárnu, dopravu až po křišťálovou medaili v cíli. Výsledky budou navíc platné i pro nasazení do startovních vln v roce 2017.

Z pohledu konání závodu je klíčové datum 2. ledna 2016, kdy se musí rozhodnout o tom, v jaké podobě se uskuteční. Celý organizační tým i více než pět tisícovek přihlášených závodníků věří, že přijde pozitivní zpráva podpořená dostatkem sněhu. Pro ČEZ Jizerskou 50 2016 však rozhodně platí, že se uskuteční – počasí navzdory.

 

TZ J50

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky