Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Do Liberce se po třech letech vrátil unikátní Metelkův betlém

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 09. 09. 2016 14:45

Sdílet článek

Unikátní mechanický betlém Václava Metelky se po dlouhých třech letech představí v sobotu 10. září veřejnosti v Severočeském muzeu v Liberci. Renovované dílo spatří zájemci v rámci Dnů Evropského kulturního dědictví. Zároveň budou mít možnost pohovořit přímo s restaurátorem betléma, Kamilem Andresem, který zájemce zasvětí do tajů mechanických betlémů a jejich oprav.

Metelkův betlém, který byl pro mnoho Liberečanů tradiční součástí Vánoc, byl v rukách restaurátora několik let. Důvodem byl jeho velmi špatný technický stav a částečná nefunkčnost. V rámci 1. etapy modernizace muzejní budovy v roce 2014 jej proto odborníci demontovali a odvezli do Třebechovic pod Orebem k náročnému restaurování. Následně proběhla kompletní repase všech mechanických prvků, odkyselení papírových částí, vytvoření nové nosné konstrukce a restaurování více jak dvou stovek historických betlémových figurek. Celkové náklady na restaurování dosáhly výše 800.000 Kč.

„Jsem velice ráda, že Liberecký kraj pomohl k záchraně této historické památky a že návštěvníci si budou nyní moci v celoprosklené vitríně prohlédnout vnitřní mechanismus a konstrukci betlému, které jsou za běžných podmínek pohledově ukryté,“ uvedla Hana Maierová, statutární náměstkyně hejtmana.

Betlém je v muzeu umístěn ve velké klimatizované vitríně, která pro něj zajistí stabilní prostředí a umožní jeho snadnou údržbu. Díky účelové dotaci Libereckého kraje v objemu 390.000 Kč může muzeum do listopadu dokončit instalaci betlému v tzv. sloupové síni muzea.

Pokud nestihnout zájemci sobotní povídání s restaurátorem betléma, mohou se těšit na prosinec. Kamil Andres bude mít od 14. prosince, v Severočeském muzeu v Liberci, autorkou betlémářskou výstavu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky